Страните от Групата на седемте (Г-7), представени от съответните си

...
Страните от Групата на седемте (Г-7), представени от съответните си
Коментари Харесай

Г-7 обсъжда създаването на картел, който да принуди Москва да продава суров петрол на по-ниска от пазарната цена

Страните от Групата на седемте (Г-7), показани от съответните си министри на финансите и шефове на централни банки, разискаха основаването на картел на купувачите, с цел да управляват цената на съветския нефт. Това разгласи американският финансов министър Джанет Йелън в коментар пред кореспонденти сред срещите на Г-7.

" За да се реализира това, е нужен забележителен картел, може би единствено Европейски Съюз не би бил задоволителен... Появи се концепцията да се употребяват наказания, вторични наказания. Идеята за цени вместо ценови ограничавания може да бъде различен метод ", сподели Йелън, като се базира на проектите на Европейски Съюз да наложи ембарго върху вноса на съветски нефт в изискванията на рецесията в Украйна. По-рано тази седмица тя акцентира, че " е извънредно значимо [страните от ЕС] да понижат зависимостта си от съветския нефт ".

 

Според Йелън задачата на картела ще бъде " да поддържа притока на съветски нефт на пазара, с цел да задържи международните цени, тъй че да нямаме неоправдани негативни въздействия ", защото в противоположен случай този ход може да провокира " стагфлационни разтърсвания " Картелът ще бъде претрупан със задачата да ограничи цената на съветската суровина.

 

 

" Така че това е добра цел и мисля, че всички я поддържат ", съобщи тя, като въпреки всичко означи, че " нищо не е изкристализирало " и че диалозите за другите благоприятни условия за ограничение на съветския експорт на нефт са в начален стадий.

 

" Дори не е ясно дали ще изберем този път. Мисля, че доста хора, в това число и аз, го намират за прелъстителен от обща икономическа позиция. Реалното му действие е предизвикателство и всички тези въпроси към момента не са решени ", заключи Йелън.

 

Шестият пакет от антируски наказания, свързани с Украйна, препоръчан от Европейската комисия (ЕК), включва план за отсрочено петролно ембарго, което ще забрани вноса на съветски недопечен нефт шест месеца след влизането в действие на пакета, а от 2023 година ще забрани и вноса на петролни артикули. Европейска комисия предложи също по този начин да разреши на Унгария и Словакия, които са по-зависими от съветската стока от други европейски страни, да отсрочат възбраната до края на 2024 година

 

Според източниците обаче Европейска комисия към този момент е била принудена да смекчи някои оферти за периодите на възбраната и да обмисли вероятни изключения от петролното ембарго , защото редица европейски страни считат, че възбраната на съветския нефт би била пагубна за Европа.

 

 Снимка: Ройтерс

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР