Страните от Г-7 се споразумяха да ускорят развитието на енергетиката

...
Страните от Г-7 се споразумяха да ускорят развитието на енергетиката
Коментари Харесай

Министри от Г-7 се споразумяха да ускорят развитието на енергетиката от възобновяеми източници

Страните от Г-7 се споразумяха да ускорят развиването на енергетиката от възобновими източници и приканиха за ограничение на потреблението на природен газ, поставяйки си за цел да се форсира и отводът от изкопаемите горива, заяви в изказване през днешния ден групата на седемте най-развити стопански системи в света, представена от Ройтерс.

Макар да признават нуждата от понижаване на потреблението на природен газ, те обявиха, че вложенията в бранша могат да спомогнат за превъзмогване на възможен дефицит на електрическа енергия, се споделя в изказването.

Ресорните министри от Г-7 се събраха в японския град Сапоро за двудневни съвещания по въпросите на климата, енергетиката и политиката в региона на околната среда.

Възобновяемите източници и енергийната сигурност станаха още по-належащ въпрос след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Страната хазаин Япония, която задоволява енергийните си потребности съвсем напълно от импорт, желае да резервира втечнения природен газ (LNG) като преходно гориво най-малко още 10-15 години.

" Ще увеличим фрапантно електрическата енергия, създавана от възобновими източници ", показват в изказването си министрите, ангажирайки се групово да усилят потенциала на офшорните вятърни централи със 150 гигавата до 2030 година, а потенциала на слънчевата сила - до над 1 терават.

Участниците в срещата се споразумяха също да ускорят постепенния отвод от изкопаеми горива, при чието изгаряне не се ползват технологии за хващане и депозиране на излъчванията от въглероден двуокис (СО2), тъй че те да бъдат сведени до нула в енергийните системи най-късно до 2050 година, предава Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР