Страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит

...
Страните от Г-7 се договориха да отпуснат на Украйна кредит
Коментари Харесай

Страните от Г-7 договориха 50 млрд. долара кредит за Украйна, ще използват замразените руски активи

Страните от Г-7 се договориха да провиснал на Украйна заем от 50 милиарда $, за който да употребяват приходите от замразени съветски държавни активи, показаха дипломатически източници през днешния ден - първия ден от срещата на върха в Италия на водачите на най-развитите стопански системи в света, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Украйна ще употребява средствата, с цел да ускори военната си защита против Русия, за възобновяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет.

Правителството на Съединени американски щати уточни, че към 280 милиарда $ активи на Руската централна банка (РЦБ) са били блокирани от западните страни поради глобите, наложени на Москва от началото на нашествието в Украйна преди повече от две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на Европейски Съюз. Страните членки на блока наскоро утвърдиха лихвите, насъбрани от съветските активи, да бъдат употребявани за финансиране на помощ за Киев.

Базираната в Брюксел финансова институция " Юроклиър " (Euroclear), която все още е владетел на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, наскоро заяви, че е събрала към 4,4 милиарда евро лихви през 2023 година.

Планирането на структурата на кредитния пакет върви от месеци. Съединените щати в началото упорстваха да се употребяват освен приходите от лихви, само че и самите замразени активи и с тях да се даде финансова поддръжка на Киев. Някои европейски страни обаче имат съществени запаси към сходен метод.

Срещата на върха на Г-7 в южния европейски град Бари от през днешния ден до събота, 15 юни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР