Страните от Г-20 са почти финализирали декларация за срещата на

...
Страните от Г-20 са почти финализирали декларация за срещата на
Коментари Харесай

Членовете на Г-20 са почти готови с декларацията на лидерите, казва Индия

Страните от Г-20 са съвсем финализирали декларация за срещата на върха на своите водачи през уикенда, заяви в петък домакинът Индия, което допуска, че договарящите са постигнали прогрес в превъзмогването на разликите в групата по отношение на войната в Украйна.

Амитаб Кант сподели, че заключителната декларация на срещата на върха, Декларацията на водачите, ще бъде " глас " на световния юг и разрастващите се страни.

" Декларацията на водачите от Ню Делхи е съвсем подготвена, не бих желал да се спирам върху нея ", сподели Кант на конференция. " Тази декларация ще бъде предложена на водачите.

Преговарящите от Групата на 20-те огромни стопански системи се мъчат дни наред да се спогодят за езика в документа заради разликите по отношение на войната в украйна, надявайки се да накарат Москва и Пекин да изготвят официално съобщение, което също по този начин ще адресира належащи световни проблеми като дълг и изменението на климата.

Очаква се срещата на върха през уикенда в Ню Делхи да бъде доминирана от Запада и неговите съдружници. Китайският президент и изпраща вместо него премиера Ли Цян , а съветският.
 Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия
Отсъствието на Путин и Си на срещата на Г-20 не изненадва Индия

Липсата на двамата водачи нямало нищо общо с Индия

На срещата ще участват и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън , немският канцлер Олаф Шолц , френският президент Еманюел Макрон , английският министър председател Риши Сунак , Мохамед Бин Салман на Саудитска Арабия и Фумио Кишида на Япония.

Китай съобщи в петък, че е подготвен да работи с всички страни и да упорства за позитивен резултат на срещата.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг направи забележката след медиен репортаж, в който се споделя, че по разнообразни въпроси, в това число Украйна.

Сунак ще призове индийския министър председател Нарендра Моди да притисне Русия за нейната инвазия и да употребява въздействието си, с цел да помогне за преустановяване на войната, заяви Financial Times в четвъртък.

Втвърдената позиция във връзка с войната попречи на постигането на единодушие даже по едно официално съобщение на министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 до момента тази година.

Правителството на Моди планува председателството на Индия в групата и срещата на върха като проява на бързо разрастващата се стопанска система на страната и възходящата й позиция в геополитическия ред.

Повече от 100 тибетски бежанци проведоха митинг надалеч от центъра на града в петък , настоявайки " окупацията " на тяхната страна от Китай да бъде разисквана по време на срещата.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън , която е в Ню Делхи преди идването на Байдън в петък, сподели по-рано, че Вашингтон е подготвен да работи с Индия, с цел да помогне за правенето на официално съобщение в края на срещата на върха, само че това би било предизвикателство.

" Знам, че договарящите го разискват и работят интензивно, с цел да го създадат, и ние сме подготвени сигурно да работим с Индия, с цел да се опитаме да съставим официално съобщение, което сполучливо да отговори на тази угриженост ", сподели Йелън пред кореспонденти на брифинг.

Най-важното нещо, което може да се направи в поддръжка на световния стопански напредък, е Русия да приключи своята брутална война в Украйна, сподели тя.

МВФ предвижда по-нисък напредък за множеството страни от Г-20 тази година, в сравнение с през 2022 година

Трудно е да се планува дали водачите ще реализиран консенсус по декларация, само че Европейски Съюз ще поддържа напъните на Индия за финално официално съобщение, сподели Мишел по-рано пред кореспонденти в Ню Делхи.

Мишел сподели, че Москва нарушава устава на Организация на обединените нации и би трябвало да спре да нападна украински градове.

Западните страни желаят изрично наказание на нашествието като изискване за единодушие с декларация от Делхи. Индия предложи Г-20, въпреки да осъжда страданията, породени от нашествието на Русия, също по този начин да отразява мнението на Москва и Пекин, че форумът не е мястото за геополитика.

Освен това има известни различия по отношение на съдействието по изменението на климата, прибавиха източници от индийското държавно управление.

Групата е разграничена по отношение на уговорките за последователно понижаване на потреблението на изкопаеми горива, увеличение на задачите за възобновима сила и понижаване на излъчванията на парникови газове.
 Шарл Mишел нерешителен за реализиране на обща декларация на срещата на Г-20
Шарл Mишел нерешителен за реализиране на обща декларация на срещата на Г-20

Европейският съюз желае водачите на Г-20 да окажат напън върху Русия да се отдръпна от Украйна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР