Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как

...
Страните от Европейския съюз започнаха да обсъждат в понеделник как
Коментари Харесай

ЕС мисли какво да прави с бягащите от мобилизацията руснаци

Страните от Европейския съюз започнаха да разискват в понеделник по какъв начин да се отнасят към руснаците, които се пробват да влязат в блока, с цел да избегнат мобилизацията, стартирана от президента Владимир Путин поради войната в Украйна, предава Ройтерс.

Броят на мъжете в наборна възраст, заминаващи в чужбина, откакто Путин реши да свика 300 000 резервисти в сряда, сложи алтернатива за членовете на Европейски Съюз, изключително страните от Източна Европа, някои от които лимитираха достъпа на руснаците в отговор на войната, предава Ройтерс.

Последните събития породиха опасения от повишен трафик и вероятни опасности за сигурността по границите. Лидерите на Европейски Съюз насочиха смесени послания преди срещата на посланиците в Брюксел в понеделник, като още една среща е планувана за вторник.

Белгийският министър председател Александър де Кроо сподели в телевизионното предаване, че блокът не би трябвало да отваря необятно вратите си за тези, които в този момент бягат от военна работа.

" Мисля, че в този момент Европа не може да решим да кажем " да " на всички руснаци, които отхвърлят да служат по съвест или не са съгласни с режима в Русия ", сподели де Кроо.

" Днес съвсем не раздаваме визи на руснаци и желая да остане по този начин... Ще бъде сложен сигнал по отношение на многото украински бежанци, които сме приели в нашата страна, внезапно да стартираме да одобряваме руснаци като добре пристигнали. "

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел възприе друга тактичност, като сподели пред Politico в петък, че блокът би трябвало да покаже " отвореност към тези, които не желаят да бъдат инструментализирани от Кремъл ".

Представител на Европейски Съюз сподели пред Ройтерс, че отварянето на границите може да провокира огромен миграционен напън върху източния фланг на Европейски Съюз, както и опасности за сигурността, в случай че съветски сътрудници също преминат, с цел да провеждат провокация или да вземат участие в хибридна война.

От друга страна, неналичието на ангажираност би обезсърчила тези руснаци, които се опълчват на Путин, добави служителят, който приказва при изискване за анонимност.

Почти 17 000 руснаци са пресекли границата с Финландия през уикенда, оповестиха финландските управляващи, до момента в който съветските държавни медии оповестиха, че времето за очакване за влизане в Грузия е достигнало 48 часа в един миг в неделя, с повече от 3000 транспортни средства на опашка.

Повече от 2000 души са били арестувани в цяла Русия за митинги против мобилизацията, споделя самостоятелната мониторингова група " ОВД-инфо ". На фона на неразрешената рецензия на спора демонстрациите бяха измежду първите признаци на неодобрение от началото на войната.

В понеделник високопоставеният съветски народен представител Сергей Цеков сподели пред организация РИА, че самата Русия би трябвало да забрани на хората в наборна възраст да напущат страната.

Запитан за такава опция, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти: " В момента не са взети решения по този въпрос ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР