Страните от Европейския съюз във вторник окончателно одобриха най-голямата до

...
Страните от Европейския съюз във вторник окончателно одобриха най-голямата до
Коментари Харесай

ЕС одобри мащабна реформа на пазара на въглеродни емисии, България гласува с въздържал се

Страните от Европейския съюз във вторник дефинитивно утвърдиха най-голямата досега промяна на пазара на въглеродни излъчвания в Европа, което ще оскъпи замърсяването и ще укрепи главния инструмент на 27-членния блок за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид, съобщи " Ройтерс ".

Първата в света огромна система за търговия с въглеродни излъчвания от 2005 година принуждава електроцентралите и фабриките да купуват разрешителни, когато отделят въглероден диоксид, и е понижила излъчванията от тези браншове с 43%.

Членовете на Европейския съюз утвърдиха съглашение, контрактувано предходната година от договарящите от страните от Европейски Съюз и Европейския парламент, за реформиране на въглеродния пазар, с цел да се понижат излъчванията с 62% от равнищата от 2005 година до 2030 година

След близо две години договаряния в Европейски Съюз утвърждението на страните членки в този момент значи, че политиката ще стане закон. Европейският парламент предходната седмица. От 27-те страни в Европейски Съюз 24 гласоподаваха за промяната. Полша и Унгария бяха срещу, а Белгия и България се въздържаха. Полша, която преди този момент прикани пазарът на въглеродни излъчвания да бъде спрян или цената му да бъде лимитирана, с цел да се облекчи тежестта върху промишлеността, сподели, че политиките на Европейски Съюз в региона на климата слагат нереалистични цели.

Реформата цели да усили разноските за замърсяване за браншове, измежду които произвеждане на цимент, авиация и мореплаване, като в същото време набира милиарди евро посредством продажба на разрешителни за въглероден диоксид, с цел да могат националните държавни управления да влагат в зелени ограничения.

Тежките промишлености ще изгубят безплатните разрешителни за CO2, които получават сега, до 2034 година, до момента в който самолетните компании ще изгубят своите от 2026 година, което ги излага на по-високи разноски за въглероден диоксид. Емисиите от кораби ще бъдат добавени към схемата от 2024 година

 Какво e Какво e " Светата троица " на Зелената договорка и по какъв начин тя стигна до всеки джоб

Страните също по този начин утвърдиха първата в света политика на Европейски Съюз за последователно въвеждане на такса върху вноса на високовъглеродни артикули от 2026 година, ориентирана към стомана, цимент, алуминий, торове, електричество и водород.

Граничният налог върху въглеродните излъчвания има за цел да сложи промишленостите в Европейски Съюз и задграничните съперници на идентична основа, с цел да се избегне преместването на производителите от Европейски Съюз в райони с не толкоз строги екологични правила.

Цената на разрешителните за въглероден диоксид в Европейски Съюз скочи през последните години, подтиквана от упованието за промените. Разрешителните се търгуваха на към 88 евро за звук във вторник, като цената им се е нараснала над три пъти от началото на 2020 година

Държавите от Европейски Съюз също по този начин поддържаха проектите за пускане на нов въглероден пазар в Европейски Съюз, обхващащ излъчванията от горива, употребявани в коли и през 2027 година, плюс фонд от 86.7 милиарда евро в поддръжка на потребителите, наранени от разноските.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР