Страните от Европейския съюз трябва да купуват ваксини срещу COVID-19

...
Страните от Европейския съюз трябва да купуват ваксини срещу COVID-19
Коментари Харесай

Брюксел скастри страните, които на своя глава купуват ваксина от Русия

Страните от Европейския съюз би трябвало да купуват ваксини против COVID-19 единствено посредством общоевропейски договаряния . Това съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на конференция в Брюксел.

Така тя отговори на въпрос за опцията за закупуване на съветската ваксина " Спутник V ".

" Има единствено един формат на договаряния - общ за 27-те страни членки на Европейски Съюз, никоя страна не би трябвало да се отклонява от това и да организира паралелни съвещания. Предвид съществуващото портфолио от поръчки, което е 2,3 милиарда ваксини , това е повече от задоволително за имунизиране на цялото население на Европейски Съюз ", настоя фон дер Лайен.

Тя напомни, че всяка ваксина, която навлиза на европейския пазар, би трябвало да премине през процеса на утвърждение и проучвания в Европейската организация по медикаментите (ЕАЛ).

" Тоест, ние доставяме надеждни и ефикасни ваксини допълнително от задоволителни количества ", означи още фон дер Лайен.
 Европейски Съюз подсигурява 300 милиона спомагателни дози от имунизацията BioNTech-Pfizer
Европейски Съюз подсигурява 300 милиона спомагателни дози от имунизацията BioNTech-Pfizer

Фон дер Лайен: Европейците разполагат с задоволителни дози безвредни и ефикасни ваксини

Освен това шефката на Европейската комисия разгласи възобновяване на контракта с Pfizer и BioNTech, според който Европейският съюз ще закупи още 300 млн. дози в допълнение към към този момент контрактуваните 300 милиона.

Според нея това е задоволително, с цел да се имунизират над 80 % от популацията на страните от Европейски Съюз.

Европейската комисия публично утвърди имунизацията на Pfizer/BioNTech на 21 декември, а няколко дни по-късно препаратът стартира да се доставя в европейските страни. Втора ваксина, на американската фармацевтична компания Moderna, беше утвърдена от Европейски Съюз на 6 януари. По този контракт се възнамерява закупуване на до 160 млн. дози.

Освен това Европейска комисия е сключила съглашения за доставка на ваксини с AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK и CureVac, само че те към момента не са подали заявки за разрешаване на техните разработки на пазара на Европейски Съюз.

Като цяло тези контракти ще разрешат на Европейския съюз да получи към 2,3 милиарда дози ваксина, създадени от разнообразни компании.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР