Страните от Европейския съюз се споразумяха да насърчат глобалния отказ

...
Страните от Европейския съюз се споразумяха да насърчат глобалния отказ
Коментари Харесай

ЕС ще настоява за постепенен глобален отказ от изкопаеми горива

Страните от Европейския съюз се споразумяха да насърчат световния отвод от изкопаеми горива преди срещата на върха на Организация на обединените нации за климата COP28 тази година, съобщи " Ройтерс ".

Министрите от 27-те страни членки на Европейски Съюз утвърдиха текст за дипломатическите си цели преди срещата COP28, която стартира на 30 ноември в Дубай. Тогава близо 200 страни ще се опитат да засилят напъните си за ограничение на климатичните промени.

" Преминаването към неутрална във връзка с климата стопанска система ще изисква световно последователно прекъсване на непречистените изкопаеми горива ", се споделя в текста на Европейски Съюз, акцентирайки научния консенсус, че това е належащо, с цел да се избегнат по-сериозни климатични промени.

" Европейски Съюз редовно ще предизвиква и ще приканва за световни дейности към енергийни системи, свободни от непречистени изкопаеми горива, доста преди 2050 година ", се показва в него, добавяйки, че международното ползване на изкопаеми горива би трябвало да доближи връх в близко бъдеще.

Европа е в развой на трансформиране на енергийната си система, с цел да реализира задачите си за климата и да постави завършек на десетилетията на взаимозависимост от съветски изкопаеми горива.

В текста се споделя, че страните би трябвало да комбинират двете цели и да употребяват възобновима сила или икономисване на сила - вместо изкопаеми горива - с цел да заменят съветската сила.

Някои страни се надяват, че на тазгодишната среща на високо ниво COP28 може да бъде подписана световна договорка за последователно унищожаване на изкопаемите горива, отделящи въглероден диоксид - освен въглища, както беше контрактувано на предходните договаряния за климата на Организация на обединените нации, само че също по този начин нефт и газ.
Повече от 80 страни, в това число Европейски Съюз, поддържаха индийското предложение да се направи това на миналогодишната среща на върха, само че Саудитска Арабия и други богати на нефт и газ страни се опълчиха. Държавите от Европейски Съюз утвърдиха текста си за климата две седмици по-късно от плануваното, заради разногласия дали той би трябвало да предизвиква.

Окончателната версия отстрани някои формулировки, с които страните не бяха съгласни, само че в нея се споделя, че наред с възобновимата сила дипломацията на Европейски Съюз ще предизвиква устойчиви " нисковъглеродни технологии " - фраза, която постоянно се отнася до нуклеарната сила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР