Страните от Европейския съюз са ужасени от възможността да се

...
Страните от Европейския съюз са ужасени от възможността да се
Коментари Харесай

Европа е в ужас от нов приток на бежанци

Страните от Европейския съюз са ужасени от опцията да се повтори рецесията от 2015 година и нова бежанска вълна да залее континента. 

" Европа би трябвало да се научи по какъв начин да се оправя с притока на хора, защото той едва ли ще секне ", споделя швейцарската министърка на правораздаването Карин Келер-Зутер. Най-новият напор е на север - към Литва от Беларус.

В същото време еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че хората имат права и достолепие и би трябвало да бъдат уважавани, даже когато биват отпращани. Тъкмо това повелява духът на Женевската спогодба за бежанците. Тази спогодба дефинира кой тъкмо е емигрант - например в случаите, когато индивидът бяга от война или когато го преследват поради политическите му убеждения или поради неговата вяра, написа Дойче Веле.

Основният маршрут на мигрантите към Европа е  през Средиземно море. Европейската статистика регистрира, че  броят на мигрантите през юни е повишен двойно в съпоставяне със същия месец предходната година. През първите шест месеца на годината единствено на Канарските острови са дебаркирали близо 7000 души - 90 процента повече в съпоставяне със същия интервал на 2020-а година.

Проблемът е, че пораждат и нови маршрути на миграцията. Беларуският президент Александър Лукашенко, с цел да отмъсти на Европейски Съюз поради наложените наказания,  целенасочено вкарва бежанци в страната си със аероплан и след това ги насочва към границата с Литва и надлежно с Европейски Съюз.

Преди седмица Брюксел изпрати 10 милиона евро и спомагателен личен състав на Литва за справяне с напора от бежанци. Това обаче не взема решение казуса. 

" Въпросът за вероятно въвеждане на изключително състояние в регионите на Литва, граничещи с Беларус заради миграционната рецесия, ще бъде решен в близко бъдеще ", заяви президентът на балтийската република Гитанас Науседа след среща с водачи на парламентарни партии на 29 юли, отдадена на битката с незаконната миграция, представен от ТАСС.

Извънредното състояние дава по -широки пълномощия на армията и силите за сигурност и в това време постанова ограничавания върху публичния живот.

Министерството на вътрешните работи на Литва във вторник предложи да се вкара изключително състояние в регионите, граничещи с Беларус, по отношение на всеобщия приток на незаконни мигранти от азиатски и африкански страни, влизащи в републиката от територията на прилежащата страна. Както означи вътрешният министър Агне Билотайте, ситуацията излиза от надзор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР