Страните от Европейския съюз постигнаха дълго отлаганото споразумение за справедливо

...
Страните от Европейския съюз постигнаха дълго отлаганото споразумение за справедливо
Коментари Харесай

Страните от ЕС се договориха за разпределяне на бежанци и мигранти

Страните от Европейския съюз реализираха дълго отлаганото съглашение за заслужено разпределение на бежанци и мигранти. Решението беше реализирано нощес в Люксембург от министрите на вътрешните работи.

Реформата е в две направления - от една страна със страните, подложени на напън, а от друга - ускорена процедура за някои от молбите на мигранти.

По точка едно всяка страна ще би трябвало да одобри симетричен брой претенденти за леговище. Ако откаже, ще би трябвало да заплати отплата във фонд, ръководен от съюза, с който пък ще бъдат подпомагани страните, най-силно подложени на миграционен напън. Обсъдена е сумата от 20 000 евро за отхвърлен претендент.

Точка две от съглашението вкарва ускорена процедура - до 12 седмици - за разглеждане на молбите в центрове, ситуирани по границите. Но тази мярка ще се ползва за претенденти, които статистически имат минимум шансове да получат бежански статут. Такива са жители на Мароко, Алжир, Тунис, Сенегал, Бангладеш и Пакистан.

Пред кореспондента на БНР Ангелина Пискова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов стимулира гласуването " Въздържал се ":

" Да сме ангажирани независимо с защитата на държавната граница, която е и европейска граница - няма по какъв начин да бъдем оставени сами за решаването на този проблем. По тази причина ще гласуваме " въздържал се ". Ние търсим по-общ метод, търсим по-сериозна и обезпечена поддръжка от всички страни членки ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР