Страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха забраняването на някои пластмасови

...
Страните от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха забраняването на някои пластмасови
Коментари Харесай

ЕС с още една крачка към забраната на пластмасови еднократни изделия

Страните от Европейския съюз (ЕС) поддържаха забраняването на някои пластмасови произведения за еднократна приложимост, с което Блокът се приближи до последна възбрана на продуктите, които основават големи количества боклуци в международните океани.
Одобрението от 28-те страни членки последва преобладаващо гласоподаване в Европейския парламент предходната седмица за възбрана на пластмасови произведения за еднократна приложимост, като сламки, принадлежности за хранене и пръчки за балони, съобщи БГНЕС.
Работата ще стартира идната седмица, с цел да се изготви в детайли законодателство за координиране на текст през декември и влизането му в действие през 2021 година
Европейският съвет, който сплотява страните членки, поддържа прекратяването на потреблението на пластмасови произведения, за които съществуват устойчиви други възможности, и желае да продължи да разпределя отговорността за изчистване на отпадъците.
Докато Европейската комисия предложи разноските за разчистване да бъдат плащани от производителите на пластмаси, Съветът желае да види и фирмите, които внасят и продават артикули, също да заплащат дял. Съветът прикани за национални цели за понижаване на потреблението на пластмаси за еднократна приложимост, където понастоящем няма природосъобразна опция.
Комисията уточни, че пластмасите за еднократна приложимост съставляват към 70% от отпадъците в океаните и по плажовете, а проучванията през предходната седмица демонстрират за първи път необятно публикуваното наличие на пластмаси в хранителната верига на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР