Страните от ЕС, в рамките на Съвета на ЕС, се

...
Страните от ЕС, в рамките на Съвета на ЕС, се
Коментари Харесай

ЕС постигна съгласие за потреблението на енергия до 2030 година

Страните от Европейски Съюз, в границите на Съвета на Европейски Съюз, се споразумяха с Европейския парламент за понижаване на прогнозното ползване на сила до 2030 година, което е част от екологичните ограничения, станали по-неотложни поради войната на Русия в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Споразумението е значима част от амбициозните цели на Европейски Съюз в региона на климата за понижаване на излъчванията на парникови газове с 55% до края на десетилетието.

Блокът усили напъните си за пестене на сила, откакто нашествието на съветския президент Владимир Путин докара до скок на цените предходната година.

Сделката задължава Европейски Съюз да понижи потреблението на сила до 2030 година с 11,7% спрямо по-ранна прогноза за предстоящите равнища.
В него се дефинират цели за всяка от 27-те страни от блока да ограничи потреблението с към 1,5% годишно от 2024 до 2030 година

" За първи път в историята имаме цел за енергийното ползване, която страните членки са длъжни да изпълнят ", съобщи датският евродепутат Нилс Фуглсанг, отговорник на Народното събрание по този въпрос.

" Днешният ден е огромна победа. Споразумение, което е освен положително за нашия климат, само че и неприятно за Путин. "

Макар че днешното съглашението е част от дългогодишния блян на Европейски Съюз към нулево чисто ползване, блокът към този момент понижава потреблението си на природен газ поради последствията от войната на Русия в Украйна.

Изправен пред спираловидно възходящите сметки за сила през предходната година, блокът се съгласи през юли да понижи потреблението на газ сред август 2022 година и март 2023 година с 15% в съпоставяне със междинната стойност за предходните пет години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР