Страните от ЕС ще трябва да смекчат ограниченията за придвижване

...
Страните от ЕС ще трябва да смекчат ограниченията за придвижване
Коментари Харесай

ЕС ще трябва да смекчи ограниченията, за да допусне сезонните работници

Страните от Европейски Съюз ще би трябвало да смекчат рестриктивните мерки за напредване през границите, с цел да позволен задграничните и сезонни служащи на своя територия, до момента в който последователно подвигат рестриктивните мерки и рестартират стопанските системи си. Това сподели през днешния ден еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит, представен от Ройтерс.

Европейската комисия издаде насоки към 27-те страни членки през март, призовавайки ги да разрешат достъпа на задгранични служащи в основни браншове като опазването на здравето и производството на храни.

Близо 1,5 милиона души живеят в една страна от общността и работят в друга.

Ситуацията се е подобрила след първичния инстикт на доста страни да затворят границите си, само че проблемите остават, сподели Шмит от Люксембург.

Данните за времето на прекосяване на границите на камионите на компанията за логистични услуги Сиксфолд (Sixfold) сочат дълги опашки в Източна Европа - сред България и Румъния и на влизане в Унгария, както и в Швейцария, която също приема голям брой задгранични служащи.

Шмит добавя, че схваща нуждата от здравен надзор, само че граничните ограничавания би трябвало да бъдат пропорционални и да не са дискриминативни против служащи от други страни.

Еврокомисарят уточни, че Еврокомисията договаря с държавните управления за намиране на решение, в това число да се откри по какъв начин сезонните служащи в селското стопанство, които са определяни като първостепенно нужни, биха могли да пътуват за засаждане или прибиране на реколтата.

До 80 000 сезонни служащи се чака да дойдат със специфични полети в Германия през април и май, а в целия Европейски Съюз са нужни стотици хиляди. По думите на Шмит огромен проблем е обезпечаването на настаняване, което да разрешава обществена отдалеченост.

Кризата е научила хората, че специалности, които в предишното не са оценявали високо, са значими и заслужават почтено възнаграждение, добави еврокомисарят.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР