Страните от ЕС ще могат да отпускат до 400 000

...
Страните от ЕС ще могат да отпускат до 400 000
Коментари Харесай

До € 400 000 държавна помощ за засегнати от войната в Украйна компании

Страните от Европейски Съюз ще могат да отпускат до 400 000 евро на наранени от войната в Украйна компании с активност в избрани браншове.

Това планува утвърдената през днешния ден от Европейската комисия. Тя ще разреши на страните да подкрепят стопанската система в подтекста на съветското настъпление в Украйна.

Рамката планува следното:

• Помощ с стеснен размер. Страните от Европейски Съюз ще могат да вкарват схеми за разпределяне на най-много 35 000 евро на наранени от рецесията сдружения, които реализират активност в секторите селско стопанство, риболовство и аквакултури, и най-много 400 000 евро на наранено от рецесията сдружение, осъществяващо активност в някой от останалите браншове. Тази поддръжка може да се дава под всякаква форма, в това число посредством директни безплатни средства;

• Помощ за обезпечаване на ликвидност под формата на държавни гаранции и субсидирани заеми. Страните ще могат да дават субсидирани държавни гаранции, с цел да подсигуряват, че банките не престават да отпускат заеми на всички наранени от рецесията сдружения, както и държавни и частни заеми със субсидирани лихвени проценти;„

• Помощ за компенсиране на високите цени на силата. Страните членки ще могат отчасти да компенсират сдруженията, по-специално интензивните консуматори на сила, за спомагателните разноски, дължащи се на изключителното нарастване на цените на природния газ и електрическата енергия. Тази поддръжка може да се дава под всякаква форма. Общият размер на помощта за бенефициер не може да надвишава 30 на 100 от допустимите разноски, като тя не може да надвишава 2 милиона евро във всеки един миг. Когато сдружението понесе оперативни загуби, може да е нужна спомагателна помощ, с цел да се подсигурява продължаването на дадена стопанска активност. За тази цел страните членки могат да дават помощ, надвишаваща тези прагове, в размер до 25 милиона евро за енергоемките консуматори и до 50 милиона евро за сдружения, осъществяващи активност в съответни браншове, като да вземем за пример производството на алуминий и други метали, стъклени нишки, целулоза, торове или водород, както и доста съществени химични субстанции.

Временната рамка при рецесии ще бъде в действие до 31 декември 2022 година Комисията ще реши преди тази дата дали е нужно действието на Рамката да бъде удължено.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР