Страните от ЕС се споразумяха до края на месеца постепенно

...
Страните от ЕС се споразумяха до края на месеца постепенно
Коментари Харесай

Край на Covid тестовете за пътници от Китай, отпадат в края на февруари

Страните от Европейски Съюз се споразумяха до края на месеца последователно да отстранен тестванията за Covid-19 за пасажери от Китай.

Когато предишния месец Китай още веднъж отвори границите си и облекчи строгите си политики за нулев Ковид, Европейски Съюз в началото не съумя да реализира единодушие за обединен метод към идващите туристи.

Тъй като набъбнаха опасенията по отношение на хипотетичната липса на транспарантна информация за вируса от страна на Китай, някои страни ускориха условията си за влизане в страната, с цел да предотвратят разпространяването му, а Европейски Съюз предложи въвеждането на тестване преди тръгване.

Италия беше една от първите европейски страни, които стегнаха рестриктивните мерки, и още веднъж бе измежду първите, които ги облекчиха в края на януари. Скоро Испания вкара свои лични условия за тестване, последвана от Франция, Швеция, Нидерландия, Белгия и Кипър.

В изказване, оповестено от шведското председателство, се удостоверява, че страните – членки на Европейски Съюз, и страните от Шенгенското пространство са постигнали групово единодушие да се откажат от тестванията преди тръгване от края на февруари.

Случайните проби на пасажерите от Китай ще се организират доникъде на март, когато и те ще бъдат прекратени, допълва Euronews.

На 8 януари Китай анулира условието за карантина за идващите пасажери. Все още се изисква негативен PCR тест, изработен в границите на 48 часа след идването. Резултатите би трябвало да бъдат показани във формуляр за здравна декларация посредством уеб страницата на китайската митница.

Пътниците, които демонстрират признаци, може да бъдат помолени да създадат антигенен тест при идването си в Китай. Тези, които имат позитивен тест, ще бъдат освободени за карантина, в случай че признаците са леки, или ще им бъде предложено да отидат в здравно заведение за диагностика и лекуване, в случай че признаците са по-тежки.

Това е значима стъпка към облекчение на рестриктивните мерки по границите на страната, които в огромна степен са затворени от 2020 година насам. През последните седмици разпоредбите последователно се облекчават, с цел да се улеснят както вътрешните, по този начин и интернационалните пътувания.

За да влезете в Хонконг, би трябвало да визиите негативен бърз антигенен тест, изработен не повече от 24 часа преди отпътуването, или негативен PCR тест не повече от 48 преди този момент. Тестването при идване е целесъобразно, само че не се постанова. Ако пробата ви за Covid-19 е позитивен, към този момент не се изисква да се изолирате.

От 6 февруари пасажерите не би трябвало да демонстрират доказателство за имунизация, с цел да влязат в Хонконг. Също по този начин не е належащо да се тестват или слагат под карантина, когато пътуват сред Хонконг и Китай.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР