Страните от ЕС са внесли въглища, нефт и газ от

...
Страните от ЕС са внесли въглища, нефт и газ от
Коментари Харесай

ЕС с внос на въглища, нефт и газ от Русия за над 100 млрд. евро

Страните от Европейски Съюз са внесли въглища, петрол и газ от Русия на стойност над 100 милиарда евро след нахлуването в Украйна през февруари, като част от по-високото общо ползване на изкопаеми горива в блока до момента през 2022 година, пресметна самостоятелна изследователска група от Хелзинки, написа „ Файненшъл Таймс “, представени от Фокус. 

Макар че Европа продължава да заплаща на Русия за газ толкоз, колкото и през първата половина на 2021 година, заради внезапното повишаване на цените, тя е получила дребна част от газа, съобщи Центърът за проучване на силата и чистия въздух (Crea).

Но оцененият като цяло 11-процентен спад на общото ползване на газ в блока през първата половина на годината е бил обезщетен от нарастването на потреблението на нефтопродукти с 8%, на каменни въглища със 7% и на лигнитни въглища с 12%, въз основа на данните на държавната организация Евростат.

В резултат на това излъчванията на въглероден двуокис в Европейски Съюз евентуално са се нараснали с към 2% през първата половина на годината, счита Crea.

В международен мащаб през юли и август се следи нарастване на производството на електрическа енергия от въглища и газ, защото рекордната суша и горещините покачиха търсенето на електрическа енергия.

„ Не можем да бъдем сигурни дали сме достигнали пика на въглищата и газа в енергийния бранш. Емисиите в международния енергиен бранш към момента доближават рекордни стойности, до момента в който би трябвало да понижават доста бързо. Същите изкопаеми горива, които ни тласкат към климатична рецесия, провокират и световната енергийна рецесия ", съобщи Малгожата Виатрос-Мотика, старши анализатор по въпросите на електрическата енергия.

Европейски Съюз продължава да бъде най-големият вносител на изкопаеми горива от Русия, макар че общите количества са намалели на половина от началото на нашествието.

Крайъгълният камък от 100 милиарда евро акцентира по какъв начин Москва продължава да черпи доходи от същите страни, които се пробват да я изолират. Въпреки че вносът на газ в Европейски Съюз е намалял доста, а вносът на въглища към този момент е прекратен, откогато глобите влязоха в действие през август, по оценки на Crea Европейски Съюз към момента внася съветски изкопаеми горива на стойност към 260 млн. евро дневно.

" Макар да се лимитират цените и да се лимитира вносът от Русия, от значително значение е европейските страни да ускорят прехода от изкопаеми горива към чиста сила. Тази година разкри, че зависимостта от изкопаемите горива е съществена накърнимост на националната сигурност и стопанската система ", съобщи водещият анализатор на Crea Лаури Миливирта.

Купуването на нефт от Индия и Китай също е компенсирало по-голямата част от спада на съветските доставки за Европа, демонстрира неотдавнашен разбор на Financial Times на наличните данни, като най-големият растеж на размера идва от Индия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР