Страните от ЕС имат право да предприемат мерки на национално

...
Страните от ЕС имат право да предприемат мерки на национално
Коментари Харесай

Необходима е по-голяма солидарност между европейските страни при плановете за подкрепа на икономиките

Страните от Европейски Съюз имат право да подхващат ограничения на национално ниво, с цел да укрепят стопанските системи си, само че е нужна взаимност, с цел да се избегне " фрагментираност ", съобщи през днешния ден еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, представен от Ройтерс.

" Ние не упрекваме страните, че поддържат стопанските системи си ", сподели той при идването си на съвещанието на финансовите министри от Европейски Съюз в Люксембург.

" Ако желаеме обаче да избегнем фрагментираност, в случай че желаеме да се надигнем против тази рецесия, считам, че се нуждаем от по-високи равнище на взаимност и от задействането на общи принадлежности ", добави Джентилони.

През последните дни Германия бе обект на рецензии от някои европейски страни и институции за едностранно оповестения пакет от 200 милиарда евро за подкрепяне на фирмите и семействата, с цел да се оправят със скока в цените на електрическата енергия.

Германският финансов министър Кристиан Линднер съобщи, че е защитил " отбранителния пакет " на страната си пред Европейска комисия и сътрудниците си министри, наблягайки, че Брюксел е схванал неправилно функционалността на пакета и периода му на деяние.

" Европейска комисия към момента е не схваща изцяло, че не става дума за мярка за 2022 година, а пакетът покрива и интервала 2023 и 2024 година ", заради което актуалните оферти, основани на програмата, не могат да бъдат оправдавани с решението на Германия, означи в Люксембург Линднер.

" Пакетът ни не е несъразмерен, в реалност той е симетричен, в случай че съпоставим размера и уязвимостта на немската стопанска система ", добави той.

Германия е подготвена да разиска ограничения, които могат да удържат цените на газа и електрическата енергия в Европейски Съюз, сподели Кристиан Линднер.

" Трябва да решим този проблем в зародиш. Така че, аз съм отворен за предприемането на взаимни стъпки на интернационалния газов пазар и за промяна в структурата на на европейските пазари за електрическа енергия, с цел да създадем тъй че, цените за крайните консуматори повече да не са обвързани с цената на газа ", означи Линднер преди срещата на финансовите министри.

Междувременно двама еврокомисари приканиха през днешния ден за взаимно разпределяне на заеми в 27-те страни членки на Европейски Съюз, с цел да се финансират ограниченията за справяне с рецесията с цените на електрическата енергия, която заплашва да потопи блока в криза.

Паоло Джентилони и еврокомисарят за вътрешния пазара Тиери Бретон обявиха в уводна публикация във в. " Айриш таймс ", че новото взаимно разпределяне на заеми може да бъде моделирано по образеца на взаимния дълг по време на пандемията от КОВИД-19 за субсидиране на работни места, които в противоположен случай биха били изгубени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР