Страните от БРИКС ще обсъждат въвеждането на нова валута за

...
Страните от БРИКС ще обсъждат въвеждането на нова валута за
Коментари Харесай

БРИКС ще обсъди създаването на нова разплащателна валута

Страните от БРИКС ще разискват въвеждането на нова валута за разплащане при интернационалната търговия и експорт.

Президентът на Бразилия Луис Лула да Силва удостовери , че алиансът скоро ще разиска капацитета на тази нова разплащателна валута. Предназначението на тази валута е да улесни трансграничните парични преводи сред страните членки и да понижи зависимостта от щатския $.

Бразилският президент заяви, че министрите на финансите, представляващи страните членки, ще стартират диалози по отношение на бъдещата разплащателна валута.

“ “, разяснява той.

Следователно има възможност новата разплащателна валута на БРИКС да се реализира до идната среща на върха през 2024 година, която ще се организира в Русия. Освен това Лула да Силва акцентира, че новата разплащателна валута няма да бъде позиционирана в съпротива на щатския $. Той разясни още, че концепцията на тази нова валута “ “.

Ако БРИКС реши да одобри различна валута за търговски разплащания, сегашната взаимозависимост от щатския $ естествено ще намалее. Групата БРИКС понастоящем обгръща единадесет страни членки.

Ако разрастващите се стопански системи решат да реализират търговията с нефт, употребявайки въпросната валута, това евентуално би могло да подкопае способността на щатския $ да поддържа дефицитите си. Тази смяна може да има обилни последствия за западните стопански системи, защото динамичността на международната търговия се трансформира.

Съществуващият световен финансов ред може да претърпи промяна, която да докара до изместване на въздействието от западните сили към Източния блок.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР