Страните, които оглавяват световните класации за смъртни случаи от Covid-19,

...
Страните, които оглавяват световните класации за смъртни случаи от Covid-19,
Коментари Харесай

В борбата с пандемията популистките лидери се представят зле

Страните, които оглавяват международните ранглисти за смъртни случаи от Covid-19, не са най-бедните, най-богатите или даже най-гъсто обитаемоте. Но те в действителност имат нещо общо, а точно, че са ръководени от популистки водачи, които не се вместват в откритите рамки.

Популизмът в политиката значи пробутване на политики, които са известни измежду " народа ", не измежду елитите и специалистите. Доналд Тръмп в Съединени американски щати, Борис Джонсън във Англия и Жаир Болсонаро в Бразилия, а също Нарендра Моди в Индия и Андрес Мануел Лопес Обрадор в Мексико се издигнаха до властта в демократични страни, оспорвайки остарелия ред, като дадоха обещание обществени облаги на националните маси и отхвърлиха върхушката.

Но се оказва, че когато става дума за борба с нова болест като Covid-19, разрушителните политики на популистите се показват зле спрямо демократичните демократични модели в страни като Германия, Франция и Исландия в Европа или Южна Корея и Япония в Азия.

Изследователи се терзаят дали демократичната народна власт - политическата система, помогнала за разгромяването на фашизма през Втората международна война, построила интернационалните институции като Световната здравна организация и наподобява победила в Студената война преди три десетилетия, може да събере сили, с цел да се пребори с новия популизъм и да се оправи със комплицираните провокации на 21 век.

Covid-19 ясно очерта тази алтернатива.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР