Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто,

...
Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто,
Коментари Харесай

България по медийна свобода - при Турция, Русия и Беларус

Страните, където медийната среда е добра, са оцветени в жълто, проблематичната - в оранженво, неприятната (отнасяща се и за България) - в алено, и доста неприятната - в черно.

© Капитал Още по тематиката
Корупцията в България е на всички места в ръководството съгласно отчет на Съединени американски щати

Сред сериозните проблеми за човешките права в страната ни се сочат и неприятните условия в пандизите, отхвърлянето на ромите и други
23 апр 2018
Елисавета Панова: Живеем в похитена страна

Журналистът и брачна половинка на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов пред " Капитал "
1 апр 2018
Пеевски на ярко в Брюксел

Европейският център за преса и медийна независимост упорства българското държавно управление да предприеме незабавни ограничения
26 яну 2018 В показателя за 2018 година на интернационалната организация " Репортери без граници ", която изследва свободата на медиите в 180 страни, България е паднала с още две позиции, заемайки 111-о място. (За съпоставяне през 2006 година, директно преди приемането й в Европейски Съюз, беше 36-о място.) На предходното й 109-о място през 2017 година в този момент е сложена Македония, която пък излиза с две места напред.

" Макар че, в в този момент предстедателства Съвета на Европейския съюз (до края на юни 2018 г.), по този индикатор България е по-ниско от страните от Западните Балкани, някои от които са претенденти за участие в Европейски Съюз ", показват създателите на отчета, който беше публикуван в сряда. Според него България освен е страната в Европейски Съюз с най-несвободни медии, само че е и единствената в членка на съюза, сложена в категорията " сложна обстановка ", в която от Европа са единствено още Турция, Русия и Беларус. В световната ранглиста страната е в една група с Боливия и Централноафриканската република.

Частта на проучването, отнасяща се до България, е озаглавена " Непрозрачни и корумпирани " и в нея се показва, че корупцията и тайното договаряне сред медии, политици и олигарси са всеобщо публикувани. " Най-мрачното олицетворение на тази ненормална среда е Делян Пеевски, притежател на изданията от " Нова българска медийна група " (сега под шапката на " Телеграф медиа " - бел. ред.). Неговата група има 6 вестника и управлява съвсем 80% от разпространяването на печатни издания. Правителството раздава на избрани медии средствата от фондовете на Европейски Съюз при цялостно неявяване на бистрота, като на процедура ги подкупва, с цел да не го подлагат на критика или напълно да се въздържат от отразяването на избрани проблеми. Нападенията и заканите против публицисти се усилиха през последните месеци. Да си публицист в България може да е рисково ", се споделя в разбора.

Норвегия и Северна Корея още веднъж рамкират класацията като страните надлежно с най-свободни и най-несвободни медии. Индексът за Съединени американски щати се утежнява, до момента в който този за Канада се усъвършенства.

В Топ 10 на класацията по медийна независимост през 2018 година влизат:
1. Норвегия
2. Швеция
3. Холандия
4. Финландия
5. Швейцария
6. Ямайка
7. Белгия
8. Нова Зеландия
9. Дания
10. Коста Рика.

Тазгодишният отчет на " Репортери без граници " е озаглавен " Омразата против публицистите заплашва демокрациите ". В него особено място се отделя на тревожните трендове във връзка с медийната обстановка в Европа (виж карето отдолу). " Отприщването на ненавист към публицистите е една от най-лошите закани към демокрациите ", съобщи Кристоф Делоар, общоприет секретар на организацията. " Политически водачи, които раздухват злоба към медиите, носят голяма отговорност, тъй като подкопават публичния спор, учреден на обстоятелства, а не на агитация. Да се слага под въпрос легитимността на публицистиката е игра с извънредно рисков политически огън ".
Журналисти се убиват и в Европа

От разбора на " Репортери без граници " на показателя за свободата на медиите в света за 2018 година

Ерозията на европейския модел - наклонност, която се вижда в последните показатели на " Репортери без граници ", продължава и през 2018 година Две убийства шокираха Европа, нарастват заканите за проверяващи кореспонденти, очевидци сме на невиждани вербални офанзиви против медиите. Дори страните в горната част на показателя са наранени от този обезпокоителен климат.

Традиционно безвредната среда за публицисти в Европа стартира да се утежнява. Две убийства в границите на пет месеца - в Малта и в Словакия, разкрива обезпокоителен крах на демокрациите на континента.

Малта се срина с 18 места на 65-о място в показателя. Бомбата в колата на журналистката и блогър Дафне Каруана Галисия повдигна завесата над правосъдния тормоз и заканите, на които публицистите рутинно са обект в островната страна. Каруана Галисия е била заплашвана от години и сега на гибелта й против нея са водени 42 цивилен и пет наказателни каузи. Словакия, която пада с 10 позиции до 27-о място, към момента е разтърсена от убийството на 27-годишния проверяващ кореспондент, който пишеше за корупцията и мафията.

Политиците все по-често си разрешават вербални офанзиви против медии, което основава неприятелски климат за публицистите. В Словакия някогашния вечет към този момент министър председател Робърт Фицо ги наричаше " мръсни антисловашки проститутки " и " идиотски хиени " и постоянно ги съдеше. На конференция чешкият президент пък Милош Земан размаха макет на автоват Калашников, надписан с думата " публицисти ", откакто ги беше нарекъл " оборски тор ", а до момента в който стоеше до Владимир Путин, се " пошегува ", че би трябвало да бъдат " премахнати ".

В Унгария (спад с две места до 73-о) министър председателят Виктор Орбан упреква родения в страната американски милиардер и човеколюбец Джордж Сорос, че поддържа самостоятелни медии, с цел да " дискредитира " Унгария в очите на интернационалната общност и го разгласи да Обществен зложелател № 1. Климатът в Сърбия (спад с 10 места до 76-о ) стана по-стресиращ, откогато министър председателят Александър Вучич бе определен за президент през 2017 година Той употребява проправителствените медии, с цел да сплашва публицисти, които са упреквани в " изменничество " и че са " платени от чужбина сътрудници ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР