Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха пакет за финансова помощ

...
Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха пакет за финансова помощ
Коментари Харесай

ЕС дава на Киев заем за €35 млрд. от блокираните руски активи

Страните членки (Съветът) на Европейски Съюз утвърдиха пакет за финансова помощ за Украйна, в това число заем за изключителна макрофинансова помощ (МФП) до 35 милиарда евро. Одобрен бе и Механизъм за съдействие по заемите, който ще поддържа Украйна в изплащането на заеми до 45 милиарда, обезпечени от Европейски Съюз и сътрудниците от Г-7.

Пакетът за финансова помощ покрива незабавните потребности на Украйна, които са се нараснали поради засилващата се експанзия на Москва.

Извънредната МФП ще помогне за покриването на дефицита на финансиране в страната. Така ще бъдат подкрепени макрофинансовата непоклатимост и облекчени външните бюджетни ограничавания.

Заемът за изключителната помощ и допустимите двустранни заеми от сътрудниците от Г-7 в границите на самодейността за ускорение на изключителните доходи за Украйна ще бъдат изплатени от бъдещи притоци на изключителни доходи, насъбрани в централните депозитари за скъпи бумаги в Европейски Съюз поради използването на блокирането на съветските суверенни активи.

Тези пари ще бъдат отпуснати по Механизмът за съдействие по заемите за Украйна (МСЗУ). По него ще дойдат и вероятните суми, предоставени като доброволни вноски от страните членки, трети страни и други източници. Всичко това ще бъде под формата на поддръжка за Украйна, която да подкрепи обслужването и изплащането на всички заеми от Г-7.

Заемът по макрофинансовата помощ до 35 милиарда евро е вноската на Европейски Съюз към заема на Г-7, който е до 45 милиарда. Новата МФП ще бъде обвързана с политически условия, включени в Механизма за Украйна, по-специално Плана за Украйна. Системите за ръководство и надзор, препоръчани в границите на Плана за Украйна, и специфичните клаузи за попречване на измами и други нередности също ще бъдат прилагани във връзка с МФП.

Заемът от Европейски Съюз за финансиране на изключителния заем за МФП за Украйна ще бъдат обезпечени от средствата в европейския бюджет.

Очаква се този заем да бъде разполагаем за Украйна преди края на 2024 година и срокът му да бъде минимум 45 години.

Приети бяха и нови правила, предвиждащи 95 на 100 от приходите, генерирани от централните депозитари в Европейски Съюз поради блокирането на съветските суверенни активи и трансферирани в Съюза, да бъдат ориентирани към европейския бюджет и употребявани за Механизма за съдействие по заемите за Украйна. Парите ще бъдат отпуснати по МСЗУ под формата на финансова помощ за обкрлужването и изплащането на заемине. Останалите 5 на 100 от приходите ще не престават да бъдат насочвани към Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМПМ).

Насочването ще стартира от втората половина на 2025 година То ще бъде към второто двугодишно заплащане на финансовите вноски, което ще бъде направено следващата година.

Приетият законодателен акт ще влезе в действие в деня след публикуването му в Официалния вестник на Европейски Съюз.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР