Страните членки на НАТО да увеличат доставките на системи за

...
Страните членки на НАТО да увеличат доставките на системи за
Коментари Харесай

Столтенберг очаква НАТО да подсили още противовъздушната отбрана на Украйна


Страните членки на НАТО да усилят доставките на системи за противовъздушна защита (ПВО) за Украйна. Това чака генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, съобщи самият той в навечерието на срещата на външните министри от организацията в Букурещ във вторник и сряда.

По думтие му “едно от посланията ” на форума ще бъде “да се ускори в допълнение ” даването Противовъздушна отбрана системи, муниции, аварийни елементи и образование на украинската опозиция. Столтенберг споделя позицията на Киев и Запада, че сега съветският президент Владимир Путин се пробва “да употребява зимата като оръжие за война против Украйна ”.

От седмици Русия прави масирани ракетни обстрели против основни обекти от украинската енергийна инфраструктура, нарушавайки електрозахранването и водоснабдяването в страната.

Междувременно украинският външен министър прикани страните от НАТО неотложно да усилят производството на оръжия. В изявление за изданието “Политико ” Кулеба разяснява, че “докато се сражаваме в днешните борби, би трябвало да помислим по какъв начин ще се сражаваме в утрешните ”.

По думите му увеличението на производството на оръжия е належащо и тъй като някои страни не желаят да доставят на Киев оръжията, с които разполагат.

“Трябва да признаем един факт: по света има страни, които разполагат с това, от което се нуждае Украйна, само че които нямат желание да го продават в задоволителни количества по политически аргументи ”, добави Дмитро Кулеба.

Започващата във вторник среща на външните министри на НАТО в румънската столица ще включва три сесии. Две от тях ще се състоят в съюзнически формат с присъединяване на Швеция и Финландия като страни, поканени за участие в организацията. Третото съвещание ще включва и министрите на външните работи на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

Първият ден от срещата ще приключи с работна вечеря, в която ще вземе присъединяване и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, както и първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел. България ще бъде показана от служебния министър на външните работи Николай Милков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР