Страните-членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призоваха Русия

...
Страните-членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призоваха Русия
Коментари Харесай

МААЕ призова Русия да напусне Запорожката АЕЦ

Страните-членки на Международната организация за атомна сила (МААЕ) приканиха Русия да напусне Запорожката АЕЦ, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6975
Военната окупация на централата " доста покачва риска от нуклеарна повреда или случай, с което заплашва популацията на Украйна, прилежащите страни и интернационалната  общност ", се споделя в резолюция на борда на шефовете на организацията. 

Руската войска и съветската държавна компания " Росатом " би трябвало да преустановят всички свои действия в атомната централа и да върнат контрола на украинските управляващи, написа още в документа.

През последните седмици Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, неведнъж бе подлагана на офанзиви. След спиране на външното електрозахранване, с което се охлаждаха ядрото на реактора, през уикенда оборудването беше изцяло изключено. Междувременно външното електрозахранване беше възобновено благодарение на аварийна преносна линия, с цел да се предотврати прегряването на реактора, даже и когато централата е изключена. 

Идеята на генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси за преустановяване на огъня в зоната към Запорожката АЕЦ е изтъкната в документа, въпреки че не е експлицитно подкрепена. В понеделник самият Гроси призна, че към момента редица въпроси към основаването на сходна зона остават нерешени.

Според дипломатически източници днешната резолюция е била подкрепена от 25 от общо 36 страни, които вземат участие в борда на шефовете, отбелязва ДПА.

Москва се е срещнала с отчета на Гроси и е съгласна с извода му, че понастоящем най-болезненият проблем е физическата целокупност на атомната централа, е декларирал през днешния ден при започване на сесията на МААЕ непрекъснатият представител на Русия в интернационалните организации във Виена Михаил Улянов, представен от ТАСС.

" Внимателно се запознахме с отчета на генералния шеф и съдържащите се в него рекомендации. Напълно споделяме главния извод в отчета, че понастоящем най-болезненият проблем се явява физическата целокупност на Запорожката АЕЦ, която постоянно е обстрелвана ", е споделил Улянов. Той е допълнил, че Москва поддържа концепцията, че атомната централа не би трябвало да става нито обект, нито плацдарм за офанзиви.

Според него в оборудването няма нужната физическа нуклеарна сигурност. " Това се отнася на първо място до проблемите с енергоснабдяването и с психическото положение на работещия в станцията личен състав, който би трябвало да извършва професионалния си дълг под непрекъснат украински обстрел ", е казвал още съветският посланик. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР