Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо споразумение за Механизма

...
Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо споразумение за Механизма
Коментари Харесай

Европейският съюз отпуска 6 млрд. евро за развитие на Западните Балкани

Страните членки на Европейския съюз потвърдиха политическо съглашение за Механизма за промени и напредък за Западните Балкани, с който се оферират на района шест милиарда евро спомагателна финансова помощ в интервала от 2024 година до 2027 г ., заяви австрийският министър по въпросите на Европейски Съюз и конституцията Каролине Едтщадлер, представена от " Танюг ".

" Чудесна вест! Днес страните членки на Европейски Съюз потвърдиха политическото съглашение за Механизма за промени и напредък за Западните Балкани на стойност шест милиарда евро ", написа Едтщадлер в профила си в обществената мрежа X.

Тя добави, че съответните изгоди от финансовата поддръжка в подмяна на промени са по-близкото свързване на Западните Балкани и Европейски Съюз . От своя страна Австрийското министерство на външните работи означи, че това е добра вест от Брюксел за " всички другари на Западните Балкани ".

" Дълго се стремяхме към тази финансова поддръжка, с цел да можем да подкрепим промените на нашите другари и постепенната евроинтеграция " написа в обява на формалния профил на министерството в X.

Great news! Today the political agreement on the EUR 6 billion Reform & Growth Facility for the Western Balkans was confirmed by EU member states.

Financial assistance & concrete benefits in exchange for reforms will tie Western Balkans & EU closer together!
It will speed up…
— Karoline Edtstadler (@k_edtstadler)
Както е известно, Председателството на Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент реализираха на 4 април краткотрайно съглашение по проект за в допълнение финансиране за шестте страни от Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз.

Миналия ноември Европейската комисия показа Механизма за промени и напредък за Западните Балкани за интервала 2024-2027 година, който ще включва 2 милиарда евро под формата на грантове и 4 милиарда евро под формата на облекчени заеми. Механизмът добавя съществуващия Механизъм за предприсъединителна помощ.
 Снимката е илюстративна
Механизмът ще насърчи хармонизирането на страните от Западните Балкани с полезностите, законите, разпоредбите, стандартите, политиките и практиките на Европейски Съюз за бъдещото им участие в Европейски Съюз.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР