Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха компромисен план за свиване

...
Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха компромисен план за свиване
Коментари Харесай

Компромисен план. Страните от ЕС се договориха за мерки, в случай че Русия спре доставките на газ

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) утвърдиха компромисен проект за стесняване на потреблението на природен газ , съобщи Ройтерс във вторник. Целта на проекта е Европейски Съюз да бъде квалифициран, ако Русия напълно спре доставки на газ към Европа.

Срещата на енергийните министри от съюза, на която беше утвърден проекта, се организира на фона на новината, че от сряда по "Северен поток 1 ", този път до една пета от потенциала на газопровода.

Във вторник страните членки реализираха единодушие непринудено да понижат потреблението на газ с 15% от август тази година до март 2023 година В случай на газова рецесия обаче свиването с 15% ще стане наложително. За задачата ще е належащо болшинството от страните членки да изискат Европейската комисия да задейства мярката.
Какви са изключенията
Заради несъгласието на редица страни обаче бяха контрактувани и изключения, които съгласно дипломати, представени от Ройтерс, ще отслабят резултата от мярката. Задължителното стесняване на потреблението, да вземем за пример, няма да важи за островни страни като Малта и Ирландия, които не са свързани с газовите мрежи на други страни.

Изключението ще се ползва също, в случай че страните са надвишили задачите на потенциала за запълване. Намаляването на потреблението няма да притихнал наложително и в случаи, когато потреблението на газ се е повишило с най-малко 8% през предходната година в съпоставяне със междинното през последните пет години.
Какви бяха реакциите
"Това не беше задачата невъзможна! ", написа чешкото председателство на Европейски Съюз в профила си в Туитър след оповестението на сделката.

Министър на стопанската система на Германия Роберт Хабек сподели, че съглашението ще покаже на съветския президент Владимир Путин, че Европа остава обединена пред лицето на последните прекъсвания на газ от Москва.

"Няма да ни разделите ", сподели Хабек.

Според източници на Ройтерс Унгария е била единствената страна, която се е противопоставила на договорката.

По-рано в понеделник за ограниченията. Според позицията на българското енергийно министерство предложенията на Европейската комисия са " в вярната посока " при вземане предвид с националните специфики и стартовите позиции на всяка страна членка, както и даване на нужната еластичност за реализиране на упоритостите.
Извънредна мярка с лимитирано време на деяние
Регламентът е изключителна мярка и е планувана за лимитирано време. Тя ще се ползва в продължение на една година. Европейската комисия може да реши да я удължи до май следващата година, откакто направи разбор на обстановката.

Целта на мярката е да се резервира повече газ за зимата, както и да се понижи негативният резултат върху стопанската система, като се избегнат непланираните дейности при спешна обстановка по-късно.

Решението идва, откакто след като "Газпром " разгласи идно редуциране на дневните газови доставки по тръбопровода "Северен поток 1 ". Като причина от съветската държавна компания показват "техническите условия " на една от турбините.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани Европа да отговори на оповестената от Русия "газова война " и да ускори глобите против Москва
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР