Страните членки на ЕС трябва сами да се погрижат за

...
Страните членки на ЕС трябва сами да се погрижат за
Коментари Харесай

Изненада в Париж: Путин подкрепи Макрон за създаването на европейска армия

Страните членки на Европейски Съюз би трябвало сами да се погрижат за своята сигурност и самостоятелност и да разчитат по-малко на Съединени американски щати. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление за CNN по отношение на апелите си за основаване на европейска войска. Руският президент Владимир Путин поддържа апела на френския си сътрудник.

По думите на Макрон след Втората световна война европейските страни са имали нужда от помощта на САЩ за своята сигурност. Предполагам, че е дошло времето Европа да се погрижи сама за своята сигурност и суверенитет - ето защо аз увеличавам разходите ни за отбрана, включително и за киберсигурност. И в това отношение искам да осигуря солидарност в Европа. За това е необходимо да се обясни на хората в Унгария, Полша, Финландия и в други страни, че когато ги нападнат, Европа ще ги защити, подчерта френският президент в интервюто, което цитира " Фокус ".
Интервюто излиза днес, в деня, в който светът отбелязва 100-годишнината от примирието след Първата световна война. По този повод около 80 световни лидери се събраха в Париж където участваха във възпоменателни церемонии и във Форум за мир.
Руският президент Владимир Путин, който също е в Париж, приветства призива на Еманюел Макрон за европейска армия, предаде ДПА.
Путин каза, че идеята не е нова, но че президентът Макрон я съживява.
Преди два дни президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира в обратната посока, като нарече в туит предложението на Макрон много обидно. Във вторник Макрон поднови призивите си създаване на европейска армия, като каза, че Европейският съюз трябва да е в състояние да се защитава от Русия, без да разчита на Съединените щати.
Путин заяви, че е съвсем логично силен икономически съюз като Европейския да се стреми към независимост и суверенитет в сигурността и отбраната. Той нарече френското предложение " позитивен процес " и каза, че позицията на Русия съвпада с френската по този въпрос.
Според германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен Европа вече е поела по пътя към изпълнение на идеята на Макрон, отбелязва ДПА.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР