Страните членки на ЕС ще опитат да постигнат до петък

...
Страните членки на ЕС ще опитат да постигнат до петък
Коментари Харесай

Държавите от ЕС ще обсъдят налагането на таван на цената на руския петрол

Страните членки на Европейски Съюз ще опитат да реализират до петък съгласие по предлагането на Европейската комисия за налагането на таван на цената на съветските петролни артикули, съобщи Ройтерс. До такова не се стигна през днешния ден заради сериозните разлики измежду страните, показват дипломати.

Еврокомисията предложи предходната седмица от 5 февруари да влезе в действие таван от 100 $ за барел първокласни съветски петролни артикули, като да вземем за пример дизел, и 45 $ за барел артикули от по-ниско качество, като да вземем за пример мазут.

Пределните цени би трябвало да бъдат утвърдени от всички страни членки на Европейски Съюз. Посланиците им в Брюксел ще се срещнат в петък в опит да стигнат до договорка, оповестиха за Ройтерс трима дипломати.

Полша и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, обаче упорстват таваните да бъдат по-ниски, с цел да бъдат понижени приходите на Кремъл, употребени главно за финансирането на войната в Украйна. Според един от дипломатите Европейски Съюз няма доста място за маневриране, защото таваните са контрактувани на тези равнища в границите на Г-7, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пределните цени на съветските петролни артикули и на суровия нефт с съветски генезис работят чрез налагането на възбрана на западните застрахователни и корабни компании да застраховат или транспортират съветски товари, в случай че те са закупени на по-високи от посочените цени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР