Страните членки на ЕС ще гласуват днес, за да определят

...
Страните членки на ЕС ще гласуват днес, за да определят
Коментари Харесай

Страните от ЕС гласуват за единен кандидат за ръководител на МВФ. Кристалина Георгиева е сред петте имена

Страните членки на Европейски Съюз ще гласоподават през днешния ден, с цел да дефинират европейския претендент за ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), откакто не съумяха да договорят единна кандидатура. Това уточни през вчерашния ден френското министерство на финансите, представено от Ройтерс.

Има петима претенденти, като вотът бе отсрочен за през днешния ден, с цел да се даде опция на новото държавно управление на Англия да номинира собствен представител, в случай че желае.

Министрите на финансите на 28-те страни членки се съгласиха в телеконференеция през вчерашния ден да проведат гласоподаване, в случай че е належащо в няколко кръга, с цел да посочат европейски претендент, посочи министерството.

Петте имена, които се разискват досега са на двама представители на южните европейски страни - министърката на стопанската система и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й сътрудник и настоящ ръководител на Еврогрупата Мариу Сентену, други двама са от северните страни - някогашният ръководител на Еврогрупата и някогашен финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и шефът на финландската централна банка Оли Рен. Има и един претендент от Източна Европа - българката Кристалина Георгиева, която е вторият най-съществен човек в Световната банка, осведоми Българска телеграфна агенция.

Решението ще изисква утвърждението на 16 от 28-те страни членки на Европейски Съюз, представляващи минимум 65 % от общото население.

МВФ обичайно се управлява от европеец, до момента в който управлението на Световната банка се поема от американец. Напоследък обаче страните с нововъзникващи пазарни стопански системи оспориха това неписано предписание, отбелязва ДПА.

Френският финансов министър Брюно Льо Мер се опита да реализира консенсус за общоевропейски претендент, откакто французойката Кристин Лагард се отдръпна от поста след номинацията си за идващ началник на Европейската централна банка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР