Страните членки на ЕС постигнаха съгласие днес за забрана на

...
Страните членки на ЕС постигнаха съгласие днес за забрана на
Коментари Харесай

Заради риск от рак ЕС забранява масов оцветител за храни, но...

Страните членки на Европейски Съюз реализираха единодушие през днешния ден за възбрана на необятно употребен оцветител за храни, прочут като Е171 по етикетите, съобщи Агенция Франс Прес. Това стана, откакто Европейската организация по сигурност на храните сложи под въпрос сигурността му.

Е171 съдържа наночастици от титаниев диоксид и се употребява в голям брой артикули, в това число медикаменти и козметика.

Забраната се отнася за слагането на оцветителя в храни, където главно се употребява за избеляване и изсветляване в бонбони, сладкиши, дъвки, бели сосове и глазури, оповестява БНР.

През май основаната в Италия Европейската организация по сигурност на храните откри, че има риск наночастиците да причинят увреждане на ДНК и че не може да бъде открито безвредно ежедневно равнище за потреблението им.

Франция забрани потреблението на Е171 предходната година след проучване, навеждащо на извода, че титаниевият диоксид може да аргументи предракови положения при лабораторни плъхове.

Ако няма спомагателни възражения от страните членки или Европейския парламент до края на годината, възбраната ще влезе в действие при започване на 2022 година, заяви Европейската комисия.

Засега фармацевтичната промишленост, която също употребява Е171 при производството на медикаменти, няма да бъде наранена от възбраната, с цел да се предотврати дефицит на медицински артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР