Страните членки на ЕС да плащат половин цена (около 10

...
Страните членки на ЕС да плащат половин цена (около 10
Коментари Харесай

Офертата на Пфайзер към България и ЕС: Плащате по $10 за всяка отказана ваксина

Страните членки на Европейски Съюз да заплащат половин цена (около 10 евро) за всяка доза ваксина против COVID-19, от която се отхвърлят. Това е новото предложение, което фармацевтичната компания „ Пфайзер/Бионтех “ е отправила към Европейска комисия по отношение на прекомерно огромните количества ваксини против ковид, поръчани от Брюксел.
Прочетете още
Освен това измененията в контракта ще разрешат на Европейски Съюз да премине към по-нови ваксини, пригодени за „ всички бъдещи разновидности на COVID-19 “, написа в. „ Файненшъл таймс “, като се базира свои източници. 

рез януари организация „ Ройтерс “ заяви, че Европейски Съюз води преговори с фармацевтичния бизнес с цел да редуцира броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в подмяна на това Европейски Съюз заплати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в миг, в който Европейски Съюз възнамерява да преразгледа законите, уреждащи оценената на 148 милиарда $ фармацевтичната промишленост. Евросъюза се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи вложенията и да разшири достъпа до евтини медикаменти на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

Пфайзер “ отхвърли да разяснява обявата на „ Файненшъл таймс “, само че от фармацевтичната компания отбелязат, че договарянията се водят „ добросъвестно от всички страни “, отбелязва организация „ Ройтерс “.

Припомняме, че в обща позиция на България, Полша, Унгария и Литва се показва, че има остатък от тези ваксини, които не дават отговор на нуждите на гражданите и на финансовите ползи на страните.

Според министрите Европейска комисия би трябвало да продължи договарянията за понижаване на броя контрактувани дози или да изкупи непотребните количества и да ги дари на нуждаещи се страни. Настояването е договорката да се предоговори с нова, по-справедлива договорка в публичен интерес.

„ България не е взела участие в определянето на броя на Коронавирус имунизациите, които би трябвало да ни бъдат доставени. В този развой са взели участие единствено пет страни от Европейски Съюз. Те са определяли количествата за всяка една страна, като главния критерии за това е популацията. Така за България е планувано едно доста огромно количество “, сподели в средата на март здравният министър доктор Асен Меджидиев. Той акцентира, че до юни 2023 година страната ни би трябвало да закупи още седем милиона дози, при изискване, че към този момент сме бракували 2,8 млн. дози. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР