Страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата и успяха да

...
Страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата и успяха да
Коментари Харесай

АСЕАН успя да излезе с обща позиция за Южнокитайско море

Страните членки на АСЕАН излязоха от безизходицата и съумяха да договорят общо официално съобщение по проблема с Южнокитайско море, оповестява Ройтерс.

Вчера беше обявено, че външните министри на страните не могат да реализират единна позиция за разногласието с Китай в акваторията.

Обаче през днешния ден те излязоха с общо официално съобщение, в което се приканва да се заобикаля милитаризирането на противоречивия район и акцентират паниката си от дейностите на Пекин, свързани със основаването на изкуствени острови.

Въпросът за Южнокитайско море отдавна е най-спорният в АСЕАН.

В контрактуваното довечера официално съобщение страните членки заемат по-твърда позиция спрямо първичния вид.

Министрите се съгласиха на текста, че " акцентират значимостта да не се милитаризира " и страните да се " въздържат ".

Те разясняват, че след дълги договаряния някои членки показват безпокойството си от териториалните искания и " дейности в региона, които подкопават доверието, усилват напрежението и могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността ".

Няколко дипломати обявиха, че Виетнам е измежду страните членки, които са упорствали за декларация, в която да се запазят по-спорните детайли. Виетнам е част от няколко страни, които спорят с Китай за Параселските острови и архипелага Спратли.

Друг посланик обаче съобщи, че не е имало действително различие за наличието на официалното съобщение и разясни, че първичната чернова е била обсъждана от някои членове като слаба.

 АСЕАН и Китай с първа стъпка към приемане на кодекс за държание в Южнокитайско море
АСЕАН и Китай с първа стъпка към приемане на кодекс за държание в Южнокитайско море

Кодексът е нужен поради териториалните искания

По-рано през днешния ден външните министри на страните членки и Китай одобриха работна рамка на кодекс за държание в Южнокитайско море.

Според някои ходът е добра стъпка в вярната посока, само че други считат, че това е тактичност на Китай, с цел да завоюва време и да консолидира придобивките си в акваторията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР