Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на

...
Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на
Коментари Харесай

Брюксел разреши на държавите членки да ограничават някоя ваксина по своя преценка


Страните членки могат да наложат по-строги ограничавания за слагането на ваксини те против Covid-19 по своя преценка, съобщи представителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаекер.

Той сподели това ден, след като Европейската организация по медикаментите предизвести, че има връзка между образуването на тромбози и имунизацията на „ АстраЗенека “, съобщи БНР.

Де Кеерсмакер добави, че Комисията предлага страни те да се обединят към общ метод към тази ваксина. За същото приканиха през вчерашния ден здравните министри на извършената видеоконференция на Съвет „ Здравеопазване “.

Междувременно редица страни в Европа вкараха ограничавания при ваксини рането с „ Астра Зенека “ след мнението на Европейската организация по медикаментите за връзка на препарата със случаи на тромбоза при инжектирани.

Италия ще предложи имунизацията на " АстраЗенека " към този момент да се ползва единствено на хора над 60 години след заключението за препарата на Европейската организация по медикаментите. Тези, които към този момент имат първа доза, ще могат да си слагат и втората.

Испанското здравно министерство предложи препаратът да се ползва единствено във възрастовата група сред 60 и 65 години, с цел да се успокои обществеността, макар че и там специалистите повтарят, че изгодите от " АстраЗенека " неведнъж надвишават рисковете.

Очакването на позицията на европейската организация обърка имунизационните проекти в някои области и докара до огромни опашки от искащи.

Възрастови ограничавания постановиха и други страни като Нидерландия и Франция и Германия.

„ В Германия не разчитаме доста на имунизацията на „ АстраЗенека “ и по тази причина можем да имунизираме с втора доза от различен производител, по този начин ще понижим или даже избегнем заплахата от тежки странични резултати “, сподели ръководителят на непрекъснатата имунизационна комисия в Германия професор Томас Мертенс. Той добави, че към момента не е ясно, какъв брой е висок рискът при втората доза:

„ Затова комисията предлага при младежите под 60 години да се ползва втора доза от РНК ваксина “. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР