страните членки да намалят до минимум употребата на горива с

...
страните членки да намалят до минимум употребата на горива с
Коментари Харесай

ЕК среща отпор за кризисния план за газа

страните членки да понижат до най-малко използването на горива с 15%, с цел да се приготвят за вероятни съкращения от страна на Русия, среща опозиция от страна на държавните управления и поражда подозрения дали те имат право или не да одобрят проекта за изключителни обстановки, оповестява " Ройтерс ".

Вчера Европейската комисия предложи всяка от 27-те страни членки да използва с 15% по-малко газ от август до март 2023 година спрямо нормалното през последните 5 години. Въпреки че тази цел може да бъде доброволна, Европейски Съюз може да я направи наложителна, в случай че Брюксел разгласи забележителен риск от дефицит на газ.

На дипломатическа среща през вчерашния ден обаче минимум 12 от 27-те страни членки са повдигнали въпроси във връзка с предлагането, разкриха петима чиновници на Европейски Съюз.

Основният въпрос е дали Европейски Съюз би трябвало да има опцията да направи поставените цели обвързващи. Редица страни, измежду които Дания, Франция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша и Португалия, обявиха, че Брюксел не би трябвало да прави това, без първо да даде дума и на обособените страни по въпроса - и евентуално право на несъгласие.
 Европейска комисия предлага проект за понижаване търсенето на газ
Европейска комисия предлага проект за понижаване търсенето на газ

За да приготви Европейски Съюз за ограничение на доставките

Държавите членки би трябвало да имат пълномощието сами да задействат механизми за бедствия, означи чиновник на Европейски Съюз.

Съгласно предлагането Европейска комисия ще потърси съвет от групата за съгласуваност на газа на Европейски Съюз, преди да направи задачата наложителна.

Дипломатите от всички страни членки ще обсъдят предлагането в петък, с желанието техните министри да го одобрят на изключително заседание във вторник. Необходимо е утвърждението на болшинство от минимум 15 страни от Европейски Съюз, с цел да прерасне предлагането в законодателство.

Държавите от Европейски Съюз бързат да запълнят своите газохранилища преди зимния сезон. Брюксел към този момент предизвести, че без по-сериозни ограничавания на използването на газ в този момент, ще се стигне до дефицит на синьото гориво през по-студените месеци, в случай че Русия понижи доставките за непрекъснато.
 Испания отхвърля проекта на Европейски Съюз за понижаване на потреблението на газ с 15%
Испания отхвърля проекта на Европейски Съюз за понижаване на потреблението на газ с 15%

Рибера: Защитаваме европейските полезности, само че няма се жертваме без даже да са ни поискали авансово мнението

Редица страни от Европейски Съюз бяха наранени от понижените газови доставки от Русия след нахлуването й в Украйна.

Досега обаче страните членки са понижили смесеното си търсене на газ единствено с 5% , без значение от месеците на намаляващи съветски доставки и колебаещите се разноски, съобщи ръководителят на енергийното покритие на Европейски Съюз Кадри Симсън.

Според някои страни обаче налагането на една и съща цел за всички не е верен метод. Пример за това са Испания и Португалия - за които Русия не е измежду най-важните снабдители на горива - и Унгария, чиито управляващи този месец не разрешиха износа им.
 Европейска комисия ще ни споделя какъв брой да пускаме климатика и парното
Европейска комисия ще ни споделя какъв брой да пускаме климатика и парното

Икономиката на Европа последователно става военна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР