Страни по света осъдиха вълна от палестински атаки по суша,

...
Страни по света осъдиха вълна от палестински атаки по суша,
Коментари Харесай

Светът в шок след атаките на Хамас срещу Израел

Страни по света осъдиха вълна от палестински офанзиви по суша, море и въздух, които съгласно израелската войска са оставили над 200 убити.

Те упрекнаха бойци от палестинската въоръжена формация Хамас, че нахлуват в домове и „ избиват цивилни “.

„ Ние сме във война “, сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху, обещавайки грубо възмездие след изненадващото нахлуване.

Ето резюме на реакциите:              

Съединените щати

Президентът Джо Байдън сподели, че поддръжката на Съединени американски щати за Израел е „ твърда като канара и непоколебима “.

„ Съединените щати са до Израел “, сподели Байдън в телевизионно изказване в Белия дом, съпроводено от американския държавен секретар Антъни Блинкен.

" Ние в никакъв случай няма да пропуснем да ги защитим. "

Официален представител на Белия дом сподели, че договарянията с Израел за военна помощ са били " доста много в ход ".

Иран 

Старши консултант на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей изрази поддръжка за офанзивата, наричайки я „ горда интервенция ".

„ Ние поддържаме тази интервенция “, Яхя Рахим Сафави сподели, представен от осведомителна организация ISNA.

Сафави изрази поддръжка за палестинските екстремисти " до освобождението на Палестина и Ерусалим ".

На съвещание на Народното събрание в събота иранските депутати скандираха " Долу Израел ", " Долу Америка “ и „ Добре пристигнала Палестина “, съгласно видео, оповестено от новинарската организация Tasnim.

Саудитска Арабия 

Външното министерство на Саудитска Арабия съобщи: „ Кралството приканва за неотложно прекъсване на ескалацията сред двете страни, отбрана на цивилни и самоконтрол ".

" На Кралството се припомня за неговите многократни предизвестия за заплахите от взривоопасна обстановка вследствие на продължаващата окупация и лишаването на палестинския народ от тяхната законна права “, добави той.

ООН 

Главният началник на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк сподели: „ Призовавам за неотложно прекъсване на насилието и приканвам всички страни и основни страни в района да де -ескалирайте, с цел да избегнете по-нататъшно клане. "

Той сподели, че е „ надълбоко угрижен от известията, че израелски цивилни са взети за заложници ".

Европейски Съюз

Ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен сподели: „ Аз недвусмислено осъждат нападението, осъществено от терористите на Хамас против Израел. "

" Това е тероризъм в най-отвратителната му форма. Израел има право да се пази против такива отвратителни офанзиви “, сподели тя.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел сподели, че „ това ужасяващо принуждение би трябвало да спре неотложно. Тероризмът и насилието не вземат решение нищо. Европейски Съюз показва своята взаимност с Израел в тези сложни моменти. “

Той добави: „ Новините за цивилни, взети като заложници в домовете им или в Газа, са ужасяващи. Това опонира на интернационалното право. Заложниците би трябвало да бъдат освободени неотложно ".

Бразилия

Бразилия, която е ръководител на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, осъди нападенията против Израел.

Изявление на нейното външно министерство прикани " всички страни да упражняват оптимални старания въздържаност, с цел да се избегне ескалиране на обстановката ".

Малко по-късно тя сподели, че ще свика изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на рецесията. Съветът разгласи, че ще се събере в неделя.

Русия

Руското външно министерство прикани за „ неотложно преустановяване на огъня “.

„ Призоваваме палестинската и израелската страна неотложно да прекратят огъня, да се откажат от насилието, да покажат нужната въздържаност и – благодарение на интернационалната общественост – да стартират договаряния развой, ориентиран към определяне на изчерпателен, дълготраен и дълго чакан мир “, сподели представителят на министерството Мария Захарова.

Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски, чиято страна отблъсква съветска инвазия, сподели, че Израел има „ несъмнено “ право да се пази.

„ Терорът постоянно е закононарушение, освен против една страна или съответни жертви, само че против човечеството като цяло “, сподели той.

Турция 

Турски Президентът Реджеп Тайип Ердоган прикани Израел и палестинците да заобикалят по-нататъшна ескалация.

„ Приканваме всички страни да работят рационално и да стоят надалеч от импулсивни стъпки, които покачват напрежението “, сподели Ердоган, който мощно поддържа палестинската идея.

Франция

Франция изрази „ цялостна взаимност с Израел и жертвите “ и акцентира „ безспорното си отменяне на тероризма и уговорката си към сигурността на Израел “.

Президентът Еманюел Макрон сподели, че „ твърдо осъжда “ офанзивите. < h2> Германия 

Германският външен министър Аналена Баербок сподели, че Израел „ има нашата цялостна взаимност “ и „ правото, обезпечено от интернационалното право, да се пази против тероризма “.

Великобритания 

Британският министър председател Риши Сунак сподели, че е „ шокиран “ от офанзивите.

„ Израел има безспорното право да се пази “, сподели той.

Той отиде по-далеч в обява по-късно в X, известна преди като Twitter.

„ Тъй като варварството на днешните жестокости става все по-ясно, ние заставаме недвусмислено зад Израел “, написа той.

„ Тази офанзива на Хамас е страхлива и покварена. “

Южна Африка 

Министерството на външните работи на Южна Африка изрази своята „ сериозна угриженост по отношение на неотдавнашната опустошителна ескалация на израелско-палестинския спор “.

„ Регионът обезверено се нуждае от благонадежден кротичък развой, който дава отговор на апелите на голям брой предходни резолюции на Организация на обединените нации за решение с две страни и обективен и изчерпателен мир сред Израел и Палестина “, се прибавя в него.

Индия 

Индийският министър председател Нарендра Моди сподели, че страната му е „ солидарна с Израел в този сложен час “.

„ Дълбоко шокиран от новините за терористични офанзиви в Израел “, сподели Моди.

Йемен

В Йемен бунтовниците хути, които управляват столицата Сана, показаха поддръжката си за „ героичната джихадистка интервенция ".

В изказване, оповестено на уеб страницата на следената от хутите новинарска организация SABA, свързаната с Иран въоръжена формация съобщи, че офанзивата е " разкрила слабостта, крехкостта и безсилието " на Израел.

Той добави, че тази интервенция " е борба за достолепие, горделивост и отбрана ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР