Странeн стил, непрофесионализъм и твърде силни обещания - разбираме заедно

...
Странeн стил, непрофесионализъм и твърде силни обещания - разбираме заедно
Коментари Харесай

Повечето бизнес книги не струват хартията, на която са отпечатани

Странeн жанр, непрофесионализъм и прекомерно мощни обещания - разбираме дружно с специалисти какво не е наред със актуалната бизнес литература и по какъв начин да изберем в действителност потребна книга
Бизнес литературата е във напредък повече от всеки път. Тя се радва на внимание и се купува по разнообразни аргументи: да бъдеш въодушевен от история на триумфа, да намериш потребни препоръки за твоя бизнес, да бъдеш в част с новите наклонност. Или във връзка и без подобен, да парадираш познания измежду сътрудниците, или да търсиш път за саморазвитие.

Но има един проблем: по рафтовете има доста литературни бизнес потребителски артикули и малко стойности книги на бизнес тематика. Каква е повода за ниското качество на известната бизнес литература и по какъв начин да намерите стойностни книги измежду хиляди " манекени "?

Защо множеството бизнес книги не заслужават вниманието ни?

Причина №1. Малко потребна информация

Много бизнес писатели се пробват да скрият очевидността на препоръките си зад десетки ненужни думи и продължителни разсъждения, само че единствено утежняват нещата. Оказва се, че читателя би трябвало да постави старания да откри нещо потребно, написа в публикацията на Тrends.rbc. Например, нормално одеве излязла бизнес книга е цялостна с банална или даже нездравословни рекомендации. Най-често има единствено общи изречения, няма специфики и фокус върху значими аспекти на бизнеса, няма действителни образци а препоръки от вида: " Ставай рано и ще успееш " или " Следвай навиците на милионерите и вие самите ще станете милионер ".

Причина №2. Авторите са едва свързани с реалния бизнес

Звучи като оксиморон, само че доста писатели в този отрасъл нямат сериозен опит в предприемачеството. И в случай че има, тогава може да се смята за съответстващ единствено с огромен компромис. Бихте ли прочели книга за построяването на сполучлив бизнес от човек, чиито бизнес инициативи са се разпаднали?

Ето за какво, преди да си купите книга, би трябвало да обърнете внимание на това, което създателят е направил, защо е учил, каква известност има в бизнес общността, чете отзивите на критиците и отзивите на елементарните читатели. По-добре е да не се вършат заключения от информацията от противоположната страна на корицата - там постоянно има доста хвалебствия.

Причина №3. Книгата се употребява като PR инструмент

Много предприемачи смятат основаването на книга като средство за създаване на персонален бранд. Така че можете да получите спомагателни изявления в медиите, да привлечете нови клиенти в обществената мрежа, да проведете красива презентация и да натрупате бизнес познанства. А това, което ще бъде написано в книгата, е второстепенно.

Често един умел " пълководец " работи върху материала - създател, който написа творби за пари, които се разгласяват под името на различен човек, нормално по-известен и търсещ още по-голяма известност. В същото време самият предприемач на практика не работи по текста. Така се получават и самата банална книга с истини, за които с други думи към този момент е писано доста пъти.

Причина №4. Стремеж да се завоюват бързи пари

Такива книги са много печеливш бизнес. Според анализаторите на Ozon, в горната част на най-популярните книги на десетилетието в Русия, има единствено една художествена творба и то това е " Атлас изправи плещи " от Айн Ранд. Всички останали са известна бизнес литература и книги за саморазвитие. Освен това писането на бизнес книга в множеството случаи е доста по-лесно и по-бързо от художествено, а цената на този вид книги е релативно по-висока. В резултат на това " бизнес гурута " могат да станат инцидентни хора, които желаят да бързо печелят пари.

Причина No 5. Авторът в действителност е предприемач, само че не знае по какъв начин да написа

В някои случаи човек, заради високи достижения в бизнеса, може да е прекомерно самонадеян, с цел да осъзнае неналичието на уменията си за основаване на качествена книга. На мнозина наподобява, че писането е доста просто, и те го " вършат добре още от учебно заведение ". Но, уви, има доста ниско качествена литература по рафтовете на магазините.

В такива книги структурата и стилът на показване надалеч не са идеални: прекомерно дълги фрази или, назад, обилие от къси изречения, нелогични връзки, дикторски текст, постоянно се употребяват съкращения, няма разбираеми пояснения. Но пък има доста неуместни завои, опит за тайнственост, съчетани с неприятен и муден език.

Причина №6. Много от съвети са твърде остарели

Икономистите към момента правят оценка работата на Адам Смит, а измежду маркетолозите не се смята за срамно да четат " Основи на маркетинга " от Филип Котлер и " Огилви за рекламата " от Дейвид Огилви. Но не всички книги съумяват да останат толкоз " вечнозелени ".

Днес светът се трансформира доста по-бързо, в сравнение с в дните на класиката на икономическата доктрина. Затова множеството от рекомендациите от актуалните бизнес книги стават остарели скоро след написването им. Например, маркетолозите преди 20 години се пробваха да сексуализират всяка реклама, колкото е допустимо повече, въодушевени от препоръките на доста бизнес книги.

Припомнете си рекламата за френската минерална вода Перие с Дита декор Тийз в основната роля. През 2022 година сходна реклама мъчно може даже да си представим. Само за няколко десетилетия методът към популяризирането на продуктите се промени фрапантно, а малко на брой можеха да го плануват.

Как да разграничим неприятната бизнес литература от положителната:

Преди всичко би трябвало да се доверите на рекомендациите на познати специалисти и сътрудници, както и на отзивите в интернет уеб сайтове. За задгранични книги, има смисъл да погледнем рейтингите на Amazon. Ако те са ниски и има малко мнения, би трябвало да бъдете внимателни.

Как да изберем бизнес книга? Първо, би трябвало ясно да формулирате въпроса, на който желаете да получите отговор. Излишно и даже опасно е да губим време да избираме книги по бизнес тематики, без да имаме поради този добре поставен въпрос. В противоположен случай можете да станете жертва на резултата, който назоваваме импулсивно търсене на книга - отивате в книжарницата за писалка, и излизате със седем безполезни книги... и без химикалка.

И в случай че с художествените книги това е единствено плюс, тъй като хоризонтите се уголемяват и ще се запознаете с нови създатели, то при положение на деловата литература е сериозно значимо да избегнете този капан, с цел да не съжалявате по-късно от пропиляното време.Следващата стъпка е да изпратите вашия въпрос до " вселената ": въведете тематиката в Гугъл, обадете се на другари, които може да са се сблъскали с този проблем, и се запознайте с информацията, която ще получите. Ако рекомендациите за някоя книга от разнообразни източници съответстват - умерено можете да я вземете и прочетете.

Ако изберете литература за бизнеса без тези стъпки, вероятността за приемане на " неприятна " книга пораства доста. Въпреки че даже проблемът може да не в самата книга - може би просто не е за вас или към момента не сте пораснали до нея.За всеки въпрос, пред който се изправите, несъмнено има брилянтна книга. Но четенето им просто по този начин е безсмислено. Все едно да четеш справочник за ключар или готварска книга единствено за развлечение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР