Странджа планина се обсъжда като едно от възможните места на

...
Странджа планина се обсъжда като едно от възможните места на
Коментари Харесай

Може ли Странджа да се превърне в хранилище за ядрени отпадъци?

Странджа планина се разисква като едно от вероятните места на територията на България, където да се съхраняват радиоактивни боклуци. Причината е, че регионът там е със сравнителна ниска плътност на популацията , а извозването им до непознати страни е прекомерно скъпо

Това излиза наяве от държавен отчет, в който другото обсъждано място е Добруджа , сигнализираха бургаските общински съветници Иван Иванов, Стоян Царев и Николай Желев. Те обявиха, че ще приготвят декларация, в която ще изразя т твърда позиция срещу съхраняването на нуклеарни боклуци в България. 

Според Царев даже самото разискване на тематиката ще нанесе вреди на туризма , който е извънредно значим за целия район. Щети би имало и върху земеделието и отглеждането на животни , което на процедура е единственото прехранване на хората в Странджа

„ Тези боклуци се съхраняват в оловни контейнери, които при едно земетресение могат да се раздерат и замърсяването да проникне в почвата и подпочвени реки, а оттова и в морето “.

Царев добави, че в Константин Бачийски към този момент е внесъл запитване в Народното събрание, в която упорства да научи дали  докъде са стигнали стадиите по изследванията, попада ли Странджа в тях и какъв вид биха били тези нуклеарни боклуци.

„ Ние сме срещу построяването на такива боклуци в България. Досега не са били съхранявани и ще гледище да се сключат контракти за извозването им и преправянето им в непознати страни “.

Друг вид е съхраняването на нуклеарните боклуци на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ , защото самото превозване през страната на доктрина би основало заплаха от екокатастрофа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР