Страната се възползва максимално от еврофондовете. Войната в Украйна допълнително

...
Страната се възползва максимално от еврофондовете. Войната в Украйна допълнително
Коментари Харесай

Румъния догонва по-богатите си съседи с помощта на парите от ЕС

Страната се възползва оптимално от еврофондовете. Войната в Украйна в допълнение усилва опциите пред локалната стопанска система. Стабилността на леята слага Букурещ в доста по-добра позиция от тази на съседите.
Икономиката на Румъния ще изпревари стагниращите си съседи през тази година, подкрепена от финансирането от Европейския съюз, стабилността на валутата и задграничните вложения, които частично се дължат на пренасочването на производството от Русия и Украйна.

Международният валутен фонд чака растеж с 3.1%, до момента в който даже прогнозата на Европейската комисия за напредък от 1.8% я слага надалеч пред Полша, която се чака да регистрира растеж 0.7%, и Унгария, която се бори със закъснение на икономическия напредък и висока инфлация, написа в разбор Reuters.

Реклама
Румъния се причисли към Европейския съюз през 2007 година - дружно с България. По това време румънската стопанска система изоставаше доста от другите в блока, в това число и България. Ситуацията обаче в този момент е друга. Букурещ предприе разнообразни промени, най-голямата от които в правосъдната система. Комбинация от посочените няколко фактора единствено ще ускори тази наклонност, като към този момент Румъния е втората най-голяма стопанска система в Източна Европа след тази на Полша.

Според най-новите данни на Евростат Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, изразен като покупателна дарба, е бил 74% от междинното за Европейски Съюз през 2021 година Това е нарастване от 21 процентни пункта от 2010 година насам, което е и най-големият растеж в този интервал. Ролята на Европа Перспективите на Румъния са подкрепени от нейното участие в Европейски Съюз и положителните връзки с Брюксел. Докато Будапеща и Варшава не престават да имат проблеми с блока по отношение на върховенството на закона, Румъния към този момент е получила над 6 милиарда евро безплатни средства и евтини заеми по проекта за възобновяване.

Това е в внезапен контрастност с Полша и Унгария, които имат съществени проблеми с изпълняването на настояванията на Брюксел, което води и до закъснение на тези средства. Европейска комисия публично спря първия транш от фонда за възобновяване към Унгария, а Полша показа правосъдната промяна, за която Европейски Съюз упорства, едвам в края на 2022 година

Премиерът Николае Чука сподели, че държавното управление има за цел да се възползва от повече от 10 милиарда евро годишно. Това се равнява на към 4% от Брутният вътрешен продукт, а общият размер на финансиране от Европейски Съюз, което страната може да употребява до 2027 година е към 90 милиарда евро.
Реклама
Напредък в промените в правораздаването накара Европейската комисия да предложи през ноември премахването на специфичния механизъм за наблюдаване на правораздаването, който беше прилаган в Румъния от присъединението към блока през 2007 година " При изискване че всички ограничения за битка с корупцията в проекта (фондовете за възстановяване) бъдат приложени вярно, Румъния може да стане образец за положително ръководство в района ", сподели неназован чиновник на Европейски Съюз пред Reuters. Стабилността на леята Друга причина за положителното положение на румънската стопанска система е стабилността на локалната валута, изключително спрямо тези на други страни от района. Най-сериозен е валутният проблем в Унгария, като форинтът се обезцени доста през миналата година.
Как се оправя Букурещ 3.1% растеж на Брутният вътрешен продукт чака МВФ за Румъния през тази година. 10 милиарда евро от проекта за възобновяване си е сложила за цел да употребява Букурещ през 2023 година 9.3 милиарда евро са били непознатите вложения за януари - октомври 2022 година
Това развиване кара от ден на ден унгарци, които живеят наоколо до западните елементи на Румъния, да работят там вместо в личната си страна. Един подобен образец е Золтан Дио, сценичен сценограф, който живее в Дебрецен. Той от години концентрира работата си в Румъния, като от известно време употребява и румънска банкова сметка. По този метод той съумява да се защищити от волатилността на унгарския форинт. Привличане на бизнеси от Украйна и Русия Войната в Украйна, която е към този момент в единадесетия си месец, също има позитивно отражение върху румънските стопански вероятности. Компаниите, които се реалокират от Русия и Украйна, отчасти помогнаха за увеличение на директните задгранични вложения до 9.39 милиарда евро през януари - октомври. Това е най-голямата стойност за сходен интервал от време, откогато Румъния се причисли към Европейски Съюз.

Проучване на EY от 2022 година сподели, че повече от половината от 101 задгранични компании възнамеряват да основат или разширят активността си в Румъния. Тези компании са най-вече във веригите за доставки и логистичния отрасъл, което подрежда страната на четвърто място в Европа по желание за вложение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР