Страната повишава тавана за броя на постоянните мигранти с 35

...
Страната повишава тавана за броя на постоянните мигранти с 35
Коментари Харесай

Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да облекчи кризата с недостига на работна ръка

Страната покачва тавана за броя на непрекъснатите мигранти с 35 000 души
Австралия покачва тавана за броя на непрекъснатите мигранти в страната с 35 000 души. Това е част от напъните за облекчение на рецесията с дефицита на работна ръка. Увеличението цели да притегли повече медицински сестри, инженери и служащи в селскостопанския бранш, споделя министърът на вътрешните работи Клеър О`Нийл. Преди покачването Австралия позволява до 160 000 непрекъснати мигранти всяка година, предава Bloomberg.

„ Винаги слагаме работните места преди всичко “, споделя Клеър О`Нийл. „ Въздействието на COVID-19 обаче е толкоз съществено, че даже и да вземем всички вероятни останали ограничения, отново ще имаме потребност от хиляди служащи, най-малко в кратковременен проект “. Увеличаването на броя на одобряваните мигранти има за цел да облекчи дефицита на служащи в австралийските компании в изискванията на най-ниските равнища на безработица в страната от съвсем половин век. Безработицата понастоящем възлиза на 3.4%. Очаква се обаче този % да спадне още, макар повишението на лихвите от страна на Централната банка, имащо за цел за понижи търсенето и да забави инфлационния растеж. Преди пандемията през 2020 година 400 000 учащи от други страни и 250 000 сезонни служащи биват наемани всяка година в Австралия. Повечето от тях работят в хотели и заведения за хранене. Страната обаче затвори границите си в отговор на пандемията, което докара до напускането на доста от краткотрайните поданици. Австралия още веднъж отвори границите си през февруари. Въпреки това миграцията към момента не се е върнала до равнищата отпреди пандемията. Това в допълнение усложнява рецесията с дефицита на работна ръка.

„ Въпреки дефицита на работна ръка, не се следи доста нарастване на миграцията на квалифицирани служащи “, споделя Белинда Алън, старши икономист в Commonwealth Bank of Australia, най-големият заемодател в страната. „ Други страни  като Англия и Канада също трансформираха визовите режими за непрекъснато престояване, с цел да привлекат квалифицирана работна ръка и да поддържат границите си отворени по време на пандемията “, прибавя тя. Бизнес водачите значително поддържат решението за нарастването на броя на непрекъснатите мигранти. Председателят на Австралийската търговско-промишлена камара Андрю Маккелар дефинира дейностите на държавното управление като „ забележителна стъпка напред “. Главният изпълнителен шеф на Qantas Airways, най-голямата самолетна компания в страната, Алън Джойс също акцентира явната потребност от квалифицирана работна ръка в Австралия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР