Страната ни за пореден път се оказва рекордьор, ако погледнем

...
Страната ни за пореден път се оказва рекордьор, ако погледнем
Коментари Харесай

Експерт за цената на месото у нас: Най-скъпото, което съм виждал в магазина е от врат и е до 15,50 лв.

Страната ни за следващ път се оказва рекордьор, в случай че погледнем статистиката на " Eвростат ". Според нея по повишаване на месото ние сме водеща страна с 8,2% растеж на цената на годишна база.

Темата разяснява шефът на Държавната комисия по стокови тържища и борси, които наблюдават придвижването на цените на дребно и едро.

" Имаме един безусловно нормализиран пазар, без особена смяна в цената на дребно. Тези 8% повишаване може би даже ги няма на пазара на дребно. Да, има избрани бутикови магазини, които може да държат високи цени. Но в пазара на дребно имаме доста едва изменение, в случай че въобще има ", съобщи шефът на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов пред NOVA.

" Има детайл на преекспониране, не е тъкмо по този начин. Да, имаме растеж на годишна база с 8%, нашите данни го демонстрират също. Но в случай че съпоставим със същия миг през предходната година имаме тъкмо 8,2% разлика на " Евростат " за цялата година. Но в случай че погледнем процеса би трябвало да забележим съотношението през интервалите 2021-2022 година и 2022-2023 година, там нямахме никаква смяна на свинското месо ", заяви той.

" Всичко това, което преживяхме през 2022 година и 2023 година като ценови шокове – не е добра новина за производителите на свинско месо. Целият удар и най-голямото напрежение пада върху тях, а те взимат същите пари, само че с доста по-големи разноски ", уточни Иванов.

" Статистиката на " Евростат " е вярна, само че доста неприятно тълкувана ", уточни той и добави, че месото няма по какъв начин да не нарастне, дори е малко спрямо разноските по произвеждане.

" Най-скъпото месо, което съм виждал за месо от врат в всеобщ магазин, е до 15,50 лева Подобен жанр ниво можеше да забележим и преди пет години, динамичността при цените на месото е доста дребна ", безапелационен беше той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР