Страната ни винаги е била износител на електроенергия. Имаме добър ...

Страната ни винаги е била износител на електроенергия. Имаме добър

Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия

Страната ни постоянно е била експортьор на електрическа енергия . Имаме положителен капацитет за развиване на вятърната и слънчева енергия, защото можем да интегрираме голямо количество вятър и слънце, тъй че да се превърнем в енергиен център на Балканите. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Енчев, екзекутивен шеф на CWP Europe.Още по тематиката

"Скоро въглеродът ще бъде новата валута. С потреблението на ВЕИ бихме имали на ниска цена ток. След като декарбонизираме енергийната система, ще притеглим интернационалните фирми , които биха искали да инвестират в България ", сподели гостът.

Водещата компания за развиване на енергийни източници CWP и един от най-големите самостоятелни търговци на енергия в света Mercuria желаят да инвестират над 1 милиарда лева в нови ВЕИ планове у нас. CWP Europe към този момент работи по развиването на 2 гигавата ВЕИ мощности в Югоизточна Европа на обща цена 1,9 милиарда евро, като има упоритости да разшири активността си с планове за енергиен преход в България, Сърбия, Румъния и Украйна.

"Югоизточна Европа е въглеродно най-интезивният район в Европа. Тук към момента доминират въглищата. В контекста на европейската политика за декарбонизация и въглеродните цени на излъчванията електрическата енергия ще стане по-скъпа ", сподели Енчев.

Целия диалог вижте във видеото на

Източник: investor.bg