Страната ни вече е постигнала добър колективен имунитет срещу COVID-19.

...
Страната ни вече е постигнала добър колективен имунитет срещу COVID-19.
Коментари Харесай

София със 70% колективен имунитет срещу COVID-19

Страната ни към този момент е постигнала добър групов имунитет против COVID-19. Това съобщи за „ Монитор “ епидемиологът и дълготраен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и някогашен член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. Той е пресметнал, че отбрана против ковид у нас имат към 60% от популацията, а в столицата даже и повече – към 70%. Към момента 33,6% от българите са със приключен имунизационен цикъл. В столицата обаче този дял е доста по-висок от другите региони. 48,4% от софиянци са имунизирани. Вирусологът посочи, че в областите, в които имунизационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

Математикът и някогашен член на НОЩ проф. Николай Витанов обаче е на друго мнение във връзка с груповия имунитет. Според него страната ни към момента не е достигнала това равнище на отбрана от вируса.

„ Омикрон заразява и тези, които са преболедували, както и тези, които са имунизирани. Има и хора, които се разболяват и не се записват като заболели. Заради това не може да се пресметна какъв брой хора имат отбрана “, изясни математикът. Иначе сметката му демонстрира, че като се вземат поради публично записаните преболедували и ваксинираните, отбрана от COVID-19 имат към 50% от популацията ни.

Иначе и двамата учени са на мнение, че петата вълна си отива

„ Според мен ще имаме умерено лято. Няма да имаме проблеми с вируса. Но всички, които са боледували, само че не са имунизирани, би трябвало да го създадат, с цел да нямат проблеми наесен “, предизвести епидемиологът проф. Кантарджиев. Според него, макар че войната е водещата тематика, не би трябвало да забравяме и за ковид, защото съществува и опасността за здравето за обществата продължава.

Според последните данни секвенирани проби в НЦЗПБ демонстрират, че хоспитализацията при Омикрон е 8-12%, а при подварианта на Омикрон - единствено под 1,3%.

"Подвариантът на Омикрон се оказва, че не е толкоз рисков, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Той протича и много по-леко. Така се потвърди философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се популяризира по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, само че да протича по-леко като заболяване. Аз чакам той да стане ендемичен ", съобщи проф. Кантарджиев. Има доста дребна възможност от нова разновидност на Омикрон в бъдеще, в случай че не настъпи генетично изменение на вируса, сподели Кантарджиев.

По отношение на тази вълна епидемиологът изясни, че първо започнаха да понижават новите случаи на инфектираните в най-засегнатите области в страната - Благоевград и София-град. Последно и с по-бавни темпове понижават новозаразените във Варна и Източна България. Иначе прогнозата на математика проф. Николай Витанов е към 20 март цялата Коронавирус карта съгласно новия проект за справяне с пандемията да светне в зелено

В сряда светна в зелено един район, който обгръща областите Пловдив, Пазарджик, Сливен, Смолян и Кърджали.

Според прогнозната карта до няколко дни районът, който включва Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе, също ще стане зелен. Ще мине на стадий 1 съгласно Коронавирус картата на новия проект за справяне с пандемията. „ Около 20 март четири района ще са в зелената зона. По отношение на петия, който включва и Варна, зависи по какъв начин вървят нещата там. Засега вървят добре, в случай че вървят по този начин, и този район ще влезе в зелената зона “, предвижда математикът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР