Страната ни ще може да разчита на 20 млрд. лева

...
Страната ни ще може да разчита на 20 млрд. лева
Коментари Харесай

Пеканов: България ще получи 20 млрд. лева, за да догонва ЕС

Страната ни ще може да разчита на 20 милиарда лв. европейско финансиране по оперативни стратегии, 14 милиарда лв. от които към този момент са утвърдени. Тези вложения ще изискват и национално съфинансиране по избрани планове, кактро и частни вложения.

Оказва се, че по приходи и Брутният вътрешен продукт България към този момент е достигнала  средноевропейските индикатори на 50%. Но е можело и по-далеч да стигне...

„ Някои от районите опустяват. Това е голям проблем в България, даже един от най-големите. Когато вършим такива вложения, би трябвало да мислим и за този фактор. “

Това сподели пред Българска телеграфна агенция вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. 

Общият пазар дава на Европейския съюз извънредно доста преимущества, измежду които подвижност на капитала и труда, само че основава и някои компликации пред районите, които имат компликации да наваксат. Такъв образец са огромна част от районите в Източна Европа.

Ето за какво от десетилетия една от най-големите политики на Европейския съюз е кохезията - политиката за доближаване, означи Пеканов.

Общият пазар частично концентрира огромна част от вложенията, което може да направи по-трудно някои от не толкоз конкурентоспособните райони да са на равнището на тези, които са най-отпред. Именно по тази линия би трябвало да има дълготрайни вложения, които да подкрепят икономическата среда, конкурентоспособността и растежа на обособените страни членки. В случая - на по-новите страни членки, които имат компликации в някои връзки, изясни вицепремиерът.

Какви пари чака страната ни

По оперативните стратегии в новия програмен интервал, които са в Социалния и Кохезионния фонд, страната ни разчита на над 20 милиарда лв., от които 14 милиарда лв. към този момент са утвърдени.

През последните два месеца бяха утвърдени осем от десетте стратегии. Очакваме в идните дни и последните две да бъдат утвърдени. Това е запас от над 14 милиарда лв. европейско финансиране,

към който ще се добави и отчасти национално съфинансиране по някои от стратегиите и процедурите, изискващи такова. Това ще докара до вливане в българската стопанска система на по-голяма сума, от тази, която получаваме. Именно това е и задачата - освен Европейският съюз да влага, а това да катализира и частни вложения, описа вицепремиерът Пеканов.

Какви по-важни вложения се плануват

Сред значимите вложения, които ще бъдат направени по транспортната стратегия, Атанас Пеканов открои инфраструктурните, измежду които -

тунела под Шипка, автомагистралата Русе - Велико Търново, както и друга пътна и железопътна инфраструктура.

Имаме потребност и от стимулиране на интермодалността, тъй че хората да се трансферират от един тип на различен тип превоз. В тези браншове се залагат и значими промени, някои от които са част от Плана за възобновяване и резистентност. Там има промяна за реализиране на устойчива градска подвижност.

Това значи огромна част от новите рейсове, които се купуват, да са съобразени с новите стандарти на зеления преход, акцентира Пеканов.

По стратегия „ Образование “ огромен запас ще бъде обособен за рационализация и приобщаване на учениците, изключително на ранно отпадащите от просветителната система.

Сериозни запаси ще бъдат отделени за активизиране и възстановяване на човешкия капитал - подготовка, преквалификация и намиране на нови благоприятни условия - по програмата „ Развитие на човешките запаси “. Тази стратегия би трябвало да подтиква интензивността на работещите и хората, останали без работа. Предвидени са и средства за най-уязвимите, които ще бъдат подпомагани през Програмата за храни и главно материално подкрепяне - с топъл обяд, детска кухня, пакети с храни и такива с хигиенични материали за бебета.

Важни са и средствата, които ще отидат към бизнеса - дребните и междинни предприятия, по двете съществени стратегии: „ Иновации и конкурентоспособност “ и новата Програма за научни нововъведения. И по двете ще има стабилен запас, посредством който дребните и междинни предприятия да влагат повече вложения за това да бъдат природосъобразни,

да подобрят енергийната си успеваемост, дигитализацията и кръговата стопанска система.

По новата стратегия университети и други научни институти ще могат да вършат вложения в научни постижения, разяснява още вицепремиерът.

Пеканов отхвърли изказванията за огромно забавяне по оперативните стратегии. Всички други страни, в общи линии, също тази година са получили утвърждение на оперативните си стратегии. Някои даже след нас са подписали така наречен съглашение за партньорство. Това се дължи също и на рецесията с пандемията. Европейският съюз се забави с приемането на новия правилник, тъй като той трябваше да бъде признат, до момента в който се случваха много огромни тествания и провокации. Новите стратегии бяха напасвани към тези изменящи се условия, тъй че да дават отговор на задачите на Европейския съюз, измежду които са зеленият и цифровият преход, посочи вицепремиерът.

Според него основен миг ще бъда осъществяването, а прекомерно честата промяна на управленията в институциите може да докара до отчасти закъснение. 

Това е проблем. Трябва да сме зрели и да се работи допустимо най-бързо, с цел да се употребяват ресурсите, счита Пеканов. 

А в този момент накъде

Политиката на доближаване е значима и дълготрайна капиталова стратегия, която би трябвало да оказва помощ тези райони, които към момента имат потребност да конвергират. Според разбор, направен от Европейската комисия,

приходите и Брутният вътрешен артикул в България нарастват от 34% от средноевропейските на 50%.

Пеканов обаче счита, че е трябвало да набъбнат и повече. От тези 16% напредък, 5% се дължат на кохезионната политика и вложенията, идващи от нея. Ето за какво кохезионната политика би трябвало да продължи да следва дълготрайните си цели, а не да се употребяват ресурсите за отговор на други рецесии ", сподели в умозаключение вицепремиерът.
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР