Страната ни се намира в изключително сложна политическа ситуация. Третите

...
Страната ни се намира в изключително сложна политическа ситуация. Третите
Коментари Харесай

Центърът за кризисни комуникации: Кризата ще се удължи заради липсата на информация

Страната ни се намира в извънредно комплицирана политическа обстановка. Третите по ред изключителни парламентарни избори демонстрираха фрагментирано политическо посланичество и поява на нови обединения, както и евентуална опция за постоянно държавно управление. Заявката на спечелилата партия за нов метод в политиката и публичността на комплицираните договаряния павират пътя към образуване на единствената допустима коалиция, която да може да преведе страната през мултикризисната обстановка, в която се намираме и да я стабилизира. Всяка от участващите в договарянията политическа организация е натоварена с големи упования – както вътрешно-партийни, по този начин и национални за образуване на постоянно държавно управление с задоволително дълъг небосвод на ръководство.

Досегашните договаряния сред евентуалните бъдещи сътрудници минаха през главните за стопанската система и обществото значими тематики. Но не би трябвало да се не помни следващата вълна на пандемията от COVID-19 и всички проблеми, които разпространяването на вируса носи със себе си. България от месеци е на първите места в света по смъртност и по болни на глава от популацията, имунизацията се случва с извънредно незадоволителни равнища, а новият вариант " Омикрон " навлиза в редица страни, в това число тези от Европейски Съюз.

На този декор думите за вероятния претендент за министър-председател Кирил Петков, че " имунизацията е политически и персонален приоритет " могат единствено да бъдат адмирирани. Притеснение обаче буди желанието да се употребяват единствено медицински лица за справяне с рецесията. Това към този момент е социална рецесия, рецесия на полезности и възгледи, рецесия на упованията и разочарованията от дейностите на редица политици. Липсата на информационни експерти за следващ път може да се отрази в погрешен метод към обстановката.

Стандартен обзор и разбор на риска демонстрира висока възможност от ескалация на рецесията, като тя може да се усилва по мярка и обсег. Стават все по-сериозни индикациите, че Европейски Съюз може да ни наложи обсада на границите, поради ниските равнища на имунизация. Затварянето на комерсиалните пътища, ограничението на свободното придвижване на хора и влизането в международния новинарски продан, като " страната гето в Европейски Съюз " ще съсипе нашата стопанска система. Това би могло да докара до няколко извънредно тревожни стопански и обществени последствия, да вземем за пример:
1. Сериозен отлив на туристи и съсипване на туристическия бизнес;
2. Отлив на вложители, които няма да имат предпочитание да влагат в страна, която е под здравна обсада.
3. Силно усложнение или неспособност на български жители да пътуват в Европейски Съюз.

Разбираемо е бъдещото съдружно държавно управление на смяната да желае да подходи световно и да стартира по този начин нужните промени в опазването на здравето. Но е от изключителна значимост да се адресира информационната рецесия с ниските равнища на доверие във имунизациите и във възприемането на имунизацията като научно-доказано решение за справяне с пандемиите. И това да стане колкото се може по-скоро след образуване на държавно управление.

В тази връзка Центърът за разбор и спешни връзки счита за извънредно належащо една от първите съответни ограничения на новия кабинет да бъде образуване на Кризисен информационен щаб или най-малко на Координационна група по акция за имунизациите. Най-спешните действия, които би трябвало да се поемат, биха могли да се групират по този начин:
• Пресичане на подправените новини;
• Даване на отговори на значими въпроси;
• Организиране на консултационни екипи със експерти – по отношение на евентуално въздействие на имунизациите на заболели с други болести;
• Работа с дребни и по-големи общности – персонални лекари, учители, преподаватели, представители на вероизповеданията, работодателски организации и т.н.;
• Работа с медиите за повишение на информираността на журналистите;
• Работа с медиите за прекъсване на излъчвания за " тайни теории " и " шамански различни способи на лекуване " ;
• Координация с интернационалните институции и потребление на тяхната осведомителна база данни;
• И доста други, значими за вярната осведоменост на българските жители.

Времето на акциите, които засягат единствено повърхността на казуса, завърши. Трябва да се работи на всички фронтове, с цел да се завоюва войната. За да не даваме повече жертви.

Цялата система на опазване на здравето има потребност от тотална промяна. Реформа, която беше отказвана през последните години. Реформа, която да включва смяна на здравната просвета на всеки български жител, предварителна защита и профилактика на разнообразни заболявания и болестни положения, разбор на грешките и ръководство на риска, ръководство на смяната и цялостна промяна. Но това са средносрочни или дълготрайни задания, които ще се извършват по време на мандата. Сега е времето на незабавни дейности за съответна връзка за уверено справяне с настоящата рецесия.

Липсата на съответни връзки продължава да ражда чудовища. Месец след месец, ден след ден. А българите са жертва на тези чудовища.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За Центъра за разбор и спешни връзки

Центърът за разбори и спешни връзки е основан през месец септември 2018 година от доцент доктор Александър Христов, Любомир Аламанов и Даниел Киряков. Центърът има за цел основаване на разбори и прогнози за информационни рецесии, оценка на евентуалните информационни опасности, рекомендации за основаване на процедури по предварителна защита и реакция при положение на рецесия.

За основателите на Центъра за разбор и спешни връзки

Доц. доктор Александър Христов е ръководещ шеф на Параграф 42 – ПР организация, профилирана в измерването и оценката на успеваемостта в връзките, постоянен учител е в УНСС, води курсове по ПР и в Нов български университет. В момента е и Заместник-председател на Българската асоциация на ПР организациите (БАПРА), а през интервала 2011 – 2013 година е Председател на Българско сдружение за връзки с обществеността (БДВО). С ПР се занимава от близо 20 години. Бил е публицист, заемал е мениджърски позиции маркетингови и информационни звена във финансови институции, управлявал е информационни планове на клиенти от разнообразни сектори като акаунт шеф в ПР организация Сивитас България. Завършил е Международни стопански връзки в УНСС и е защитил докторска дисертация по тематика, обвързвана с отрицателните въздействия на рекламата. Автор е на четири книги и над 80 изявления в наши и непознати издания.

Любомир Аламанов работи в областта на връзките повече от 20 години. За този интервал той е управлявал планове за Coca-Cola, Microsoft, HP, Telenor, Lidl, Beiersdorf, Nestle, Siemens и доста други. Проектите и акциите, в които е взел участие, са спечелили повече от 100 български и интернационалните награди. През 2016 година е посочен за един от най-влиятелните информационни експерти в областта на Community Relations, а една от най-авторитетните международни медии за връзки PR News го включи в своя годишен лист с професионалисти-иноватори, съдействали извънредно за развиването на ПР специалността - 50 Game-Changers of PR for 2017. The Holmes Report го уточни в влиятелния лист Innovator 25 EMEA 2018. А най-голямата международна организация на ПР-агенции и национални асоциации International Communications Consultancy Organization (ICCO) го номинира три години подред за PR Leader за целия свят в влиятелните Global Awards 2018, 2019, 2020. PR News го номинира за CEO of the Year 2019. Включен е в листата PR People of the Year 2020. Агенцията му, Sitemedia Consultancy става Агенция на годината за целия свят на няколко международни форума. Един от основателите на Българската асоциация на ПР организациите и неин пръв ръководител.

Даниел Киряков, PMP, сега е управител " Комуникации и връзки с институциите " на Американска комерсиална камара в България, която наброява ок. 310 членове. В нея членуват редица от американските марки у нас и в ЮИЕ, както и водещи български и мултинационални компании. Даниел дава отговор за стратегическото позициониране на Камарата, както пред българските институции, по този начин и за интернационалните контакти, в това число и с Търговската камара на Съединени американски щати и с мрежата AmChams in Europe. Той има над 16 години опит в областта на връзките, корпоративна обществена отговорност и институционалните връзки, който е натрупал в бранш " Енергетика " (компаниите-собственици на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 " – Enel и ContourGlobal) и в минната промишленост (Българска минно-геоложка камара). Член е на БДВО и EACD. Председател на Комисията по професионална нравственос към БДВО (2016 – 2020), доброволец към фондация bCause, член на приключилите Allianz Academy. Автор в сп. " Мениджър ", сп. " BGlobal " и сп. " Твоят бизнес ".
Страната ни се намира в извънредно комплицирана политическа обстановка. Третите по ред изключителни парламентарни избори демонстрираха фрагментирано политическо посланичество и поява на нови обединения, както и евентуална опция за постоянно държавно управление. Заявката на спечелилата партия за нов метод в политиката и публичността на комплицираните договаряния павират пътя към образуване на единствената допустима коалиция, която да може да преведе страната през мултикризисната обстановка, в която се намираме и да я стабилизира. Всяка от участващите в договарянията политическа организация е натоварена с големи упования – както вътрешно-партийни, по този начин и национални за образуване на постоянно държавно управление с задоволително дълъг небосвод на ръководство.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР