Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения

...
Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения
Коментари Харесай

Експерти: Резултатите за ваксинацията у нас не са задоволителни

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за имунизация, само че все пак резултатите към имунизирането не са задоволили упованията. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Красимир Гигов от Националния публичен съвет по имунизации.

Той заяви, че все още имунизираните в България с първа доза са към 1 800 000 души - към 25% от популацията, а тези с втора доза към 800 хиляди.

" Въпреки всичко резултатът не е добър, не е предстоящият резултат. Това не е задача единствено на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество ", съобщи проф. Гигов.

Според него ползата към имунизирането е загаснал, а това се дължи на по-малкия брой болни, хубавото време и фактът, че от ден на ден хора излизат в отпуска. По думите му по този начин грижата към имунизирането е предходна на назад във времето. Той уточни, че у нас има ваксини, на които срокът на валидност изтича идващия месец и не би трябвало да се позволява изхвърляне на ваксини.

" Това е просто неприемливо. При съществуването на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на валидност те ще би трябвало да бъдат бракувани. Ние би трябвало оптимално да ускорим тази акция и всички да участваме, с цел да можем да ги използваме имунизациите ", добави проф. Гигов.

Според проф. Ивайло Търнев, шеф на клиниката по нервни заболявания в Александровска болница, е значимо оптимален брой хора да бъдат имунизирани. По думите му обаче има съмнение и песимизъм към имунизационната акция. Вина за това съгласно него имат спорните послания, които разнообразни медицински специалисти насочат във връзка с имунизациите.

" Смятам, че е нужна една доста по-широка осведомителна акция за имунизациите и към момента липсва съответна информационна тактика в страната във връзка с имунизацията ", добави проф. Търнев.

И двамата специалисти показаха, че рискът от заболяването е доста по-голям в сравнение с риска от затруднения от някоя от имунизациите и споделят мнение, че повече хора би трябвало да се имунизират.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР