Страната ни може да има проблеми с електрозахранването, ако бъдат

...
Страната ни може да има проблеми с електрозахранването, ако бъдат
Коментари Харесай

Експерти: Прекалено много възобновяеми мощности биха създали проблеми с електрозахранването

Страната ни може да има проблеми с електрозахранването, в случай че бъдат конфигурирани прекомерно доста възобновими мощности, а не се основават благоприятни условия за балансиране на енергийната система.

За това сигнализираха специалисти на конференция за развиването на зелената сила.

В момента има поръчки за присъединение на близо 28 хиляди мегавата мощности, което е четири пъти повече от производството на ток в страната, сподели изпълнителният шеф на Електроенергийния систематичен оператор Ангелин Цачев:

" Към този миг в оператора има задоволително оперативни запаси, които да му разрешат да ръководи електроенергийната система на страната без да има опасности от такива събития, само че несъразмерното развиване на възобновимите мощности без по едно и също време с тях да бъдат развивани базови беземисионни мощности, без да бъдат развивани системи за предпазване, сигурно ще докара до едни такива опасности в бъдеще време ".

Проблемите пред операторите са няколко, посочи Цачев. Първият е присъединението на всички искащи производители на възобновими енергийни източници (ВЕИ). Второто предизвикателство е ръководството на мрежите след присъединението на новите ВЕИ централи. Третото е ефикасното потребление на новата ВЕИ сила.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР