Страната ни може да има по-малко евродепутати в следващия ЕП,

...
Страната ни може да има по-малко евродепутати в следващия ЕП,
Коментари Харесай

По-малко БГ депутати в следващия ЕП: П. Витанов

" Страната ни може да има по-малко евродепутати в идващия Екологичен потенциал ”, предвижда шефът на евросоциалисти Петър Витанов. " Причината е демографската рецесия в страната и резултатите от последното броене ”, изясни той.

Напомняме, че е момента в Екологичен потенциал има 17 български депутати,  по-рано те бяха 18.
Витанов добави, че българските социалисти вземат участие съществено в дебата и упорстват това да не се случва. В момента тематиката е обект на полемика в Комисията AFCO, която гласоподава проектодоклад в понеделник в Страсбург.

Изборите за Екологичен потенциал са планувани за юни 2024 г ., като редица страни членки имат правни и административни отговорности, които им пречат да вършат промени в броя на местата по-малко от 1 година преди изборите.
На масата са 2 разновидността. Първият е Екологичен потенциал да бъде със 705 места и да бъде направено преразпределение, при което 3 държави-членки да имат нарастване на местата (Испания получава 2; Холандия и Ирландия - по 1) и 4 страни са на минус (България, Литва, Румъния и Унгария губят по 1) въз основа на измененията в популацията.

Вторият вид е да има 716 места, като се прибавят 11, с цел да се отрази повишаването на популацията в държавите-членки: Испания и Нидерландия, които да получат 2 допълнителни; Дания, Ирландия, Латвия, Австрия, Словения, Словакия и Финландия по 1 място и нито една държава-членка да не губи кресла в Екологичен потенциал.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР