Страната ни иска и варицела в задължителния календарЗаболявания, които са

...
Страната ни иска и варицела в задължителния календарЗаболявания, които са
Коментари Харесай

Кампания срещу ваксините разболява милиони деца

Страната ни желае и варицела в наложителния календар

Заболявания, които са изцяло предотвратими посредством ваксина, разболяват всяка година милиони деца в Европа, в това число в България. В основата са акции в доста страни против имунопрофилактиката. Само от варицела страдат над 5,5 млн. дребни пациенти на остарелия континент годишно – 3 млн. под 5-годишна възраст, като част от случаите приключват съдбовно. Основните аргументи са съмнение или отвращение на родителите да ваксинират децата си, не добре осведомени медицински служащи, които да оказват помощ на околните да вземат вярно решение или липса на ваксини. Данните бяха изнесени в сряда по време на кръгла маса в Народното събрание на тематика “Съвременни провокации в профилактиката на ваксинопредотвратимите болести ”.

Епидемичният гърмеж от морбили у нас в интервала март-юли е разболял 165 души, съобщи основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. По думите му 90% от всички случаи са на неимунизирани или отчасти единствено ваксинирани пациенти, т.е. болестта е било предотвратимо. Една от аргументите за съмнение у родителите дали да имунизират децата си е съмнение в здравната система и би трябвало да се работи в тази посока, разяснява още експертът. Той добави, че страната ни по нищо не отстъпва на останалите европейски страни от гледна точна на имунопрофилактиката, само че има какво още да се желае. Европа обаче също страда от незадоволително добър обсег на имунизациите, защото 79% от смъртните случаи в резултат на инфекциозни болести в Европа (напр. морбили, дифтерия, коклюш) са намалели с помощта на имунизациите. Въпреки това популацията на остарелия континент има потребност от още по-добра имунизационна политика, съобщи доктор Валери Цеков, представител на Българското съдружие по новаторска медицина.

Сериозен проблем остават рубеолата и варицелата – под 95% от европейското население имат ваксина против тези предотвратими заболявания. Експертите се сплотиха към тезата, че насъбраният голям опит убеждава, че изгодата от предварителната защита е несравнима с рисковете при към този момент зародило заболяване. Според тях през последните 100 години ваксинопрофилактиката е най-голямото достижение на медицината, а имунизациите са най-важните принадлежности за първичната предварителна защита. Държавите от Европейски Съюз имат съвсем вековна традиция в приложението на национални имунизационни стратегии и с помощта на всеобщото им използване някои заболявания към този момент са изкоренени в целия свят (едра шарка), до момента в който други се чака скоро да бъдат отстранени (полиомиелит, морбили и вродена рубеола).

В България за последните 5 години, от 2012 до 2016 година, постигнатият междинен имунизационен обсег с съществени имунизации при децата до 2-годишна възраст е следният: против туберкулоза – 96,6%; против вирусен хепатит вид Б – 93,7%; против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит – 92,1 %; против пневмококови инвазивни инфекции – 91,9%; против морбили, паротит, рубеола – 93,1%.Според специалистите има нужда от увеличение на имунизационен обсег, защото в България към момента има опасности от местни и районни епидемии.

Данните демонстрират, че страните от Европейски Съюз срещат компликации при елиминирането на дребната шарка (морбили) и възходящата заболяемост от коклюш измежду хора над 30 годишна възраст.

Констатирана бе потребност от преразглеждане и възможното разширение на имунизационния календар посредством въвеждане на имунизация против варицела, от която годишно се разболяват към 30 000 души и в някои случаи води до съществени затруднения и хоспитализация.

Висока е смъртността от есенно-зимни вируси

Нов противогрипен препарат предложи СЗО
 България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи - под 2%. България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи – под 2%.
Новите противогрипни препарати и рисковете за здравето през идния есенно-зимен сезон също бяха измежду акцентите по време на провелата се кръгла маса. Експертите са безапелационни, че са нужни защитни ограничения в навечерието на грипния сезон, изключително при хората над 65-годишна възраст, както и при всички възрастни и деца, страдащи от хронични болести на дихателната и сърдечно-съдовата системи, от захарен диабет и други метаболитни болести. Особено уязвими са и бременните дами.

Отчитайки тежките последици от грипа и нуждата от ефикасна предварителна защита от него, СЗО дава своите рекомендации за използване на новаторските четиривалентнипротивогрипни ваксини, каквито към този момент се оферират и в нашата страна. Все още е едва покритието с противогрипни ваксини в някои страни от Европейски Съюз като се регистрира релативно високата смъртност от грип на всички места по света. За разлика от някои страни, като Холандия и Англия, където имунизационното покритие против грип при рисковите групи доближава 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна имунизация в рисковите групи – под 2%.

В този подтекст се обмисля опция за правене и приемане на Национална стратегия за имунопрофилактиката в България, обвързвана с предотвратяване от сезонния грип.

Тревожна наклонност

Нараства антибиотичната устойчивост

Разработват се профилактики за ограничаване на тези медикаменти
 Пневмококовата имунизация понижава нуждата от антибиотици. Пневмококовата имунизация понижава нуждата от антибиотици.
Част от полемиката беше отдадена на ограничения против възходящата в България и целия свят антибиотична устойчивост и ролята на превантивните акции за понижаване на болесттите, при които се постанова лекуване с антибиотик.

Пример в това отношение е пневмококовата имунизация, която понижава нуждата от приложимост на антибиотици. Съществуват модерни трендове и вероятности в профилактиката на ваксинопредотвратимите болести в Европейски Съюз и България, като вирусолозите регистрират рисковете от епидемиологични пробиви при намаляване на имунизационния обсег в детско-юношеската възраст.

“Ще си разреша да изтъквам Сузана Якаб, районен шеф на  СЗО  за Европа, която споделя, че всяка гибел, породена от ваксинопредотвратими болести, е неприемлива покруса ”. Така разяснява потребността от всеобхватна имунопрофилактика доктор Скендер Сила, представител за България на СЗО. По думите му от 11 година 53 страни, измежду които и нашата, водят акция за повишение на имунитета посредством имунизации.

Д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България:

Ваксината е най-хубавият подарък за децата ви
 Д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България. Д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България.
Родителите би трябвало да имунизират децата си съгласно Националния имунизационен календар като това е най-хубавият подарък който могат да им дадат. Това разяснява пред “Труд ” доктор Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за България. Той подсети, че неналичието на ваксина води до опасности за здравето.

По целия свят, в това число в страните в Европа, има придвижвания, които са срещу имунизациите, удостовери доктор Сила. “Не знам кого показват и какви ползи имат, само че има научни доказателства, че имунизацията е най-хубавото, което което родителят да направи, с цел да защищити детето си от болести ”, изясни той.
Според него е публикуван митът, че бежанците носят болести в Европа, само че от време на време те идват с по-добро равнище на имунизация от това в страната, в която идват. “Затова не би трябвало да се тормозим от тях, а да им подсигурим постоянна имунизация ”, изясни доктор Сила.

Светлана Йорданова, зам.-здравен министър:

Нужни са предварителна защита и профилактика

 02-12 Превенцията и профилактиката обрисуват най-сигурния път за запазване на здравето и качеството на живот на нацията, като наложителна част е ваксинопрофилактиката. Това съобщи заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова. “Наблюдаваме обаче две крайности. От една страна, предпочитание за усилване на рестриктивните ограничения, а от друга – предпочитание за либерализация на имунизационния календар и прекосяване към непринудено имунизиране. Към днешна дата постигане на имунизационен обсег на българското население от 95% е съществена задача на Министерството на здравеопазването ”, уточни още зам.-здравният министър.

Над 20% у нас са предпазени от ротавируси

Обмислят се по-малко БЦЖ-имунизации

Имунизационното покритие е въпрос на доверие, защото единствено поради един случай, който е потвърден, че няма общо с имунизацията, обсегът на имунизацията против рак на маточната шийка е паднал на 3-4%, до момента в който обсегът на ротавирусните имунизации е над 20%. Това съобщи националният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. По думите му е допустимо да се понижи пневмококовата ваксина у нас от три на два приема, като се обмисля да бъде понижен и броят на БЦЖ-имунизациите.

Междувременно в сряда Регионалната здравна ревизия заяви, че седем деца на възраст от 1 до 8 години от село Черна гора в област Стара Загора са болни от вирусен хепатит предходната седмица. Четири от тях посещават детска градина “Буратино ” в селото, а две са възпитаници в локалното ОУ “Св. Св. Кирил и Методий ”. Шест от тях са приети в болница в Клиниката по инфекциозни заболявания в УМБАЛ “Проф. Д.р Стоян  Киркович ” в Стара Загора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР