Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят

...
Страната ни има много добри конкурентни позиции в целия свят
Коментари Харесай

БТТП: България – ниски данъци, бърз интернет и добра аутсорсинг среда

Страната ни има доста положителни конкурентни позиции в целия свят по ниски налози, положение на 4G мрежата и като локация, привличаща компании от аутсорсинга, което ни подрежда измежду първите 10 страни в световен проект. Данните са поместени в десетото издание на икономическата листовка на Българската търговско-промишлена палата (БТТП) “Bulgaria in figures”, оповестява БГНЕС.

В нея синтезирано е показана най-важната икономическа информация за България, както и класирането ѝ по разнообразни интернационалните показатели. От 26 интернационалните ранглисти, прегледани в брошурата, в 16 страната ни е подобрила позициите си, в 8 е влошила заеманите места, а в други е запазила същото състояние.

„ Оценката на външните фактори е доста значима, тъй като на най-престижните ранглисти всички вложители имат доверие, а това не е за подценяване “, означи ръководителят на БТПП Цветан Симеонов при представянето за брошурата.

Той означи, че най-притеснителната ранглиста в нея е тази на Световната банка за правене на бизнес (Doing business 2019), където падаме с 9 позиции надолу и от 50-то място отиваме на 59-то. „ Това е сигнал към ръководещите, че нашите апели за възстановяване на икономическата среда в България не са безпочвени “, акцентира Симеонов.

Според него е нужно да работим за облекчение на бизнеса, тъй като е неприемливо страната ни да заема 147 място в света по „ свързване с електричество “, а това е една от аргументите за ниското ни място в класацията за правене на бизнес.

В отчета за 2019 година губим места и по критерия „ отваряне на компания “, „ заплащане на налози “ и „ закриване на компания “. От БТПП сигнализираха и за тромавата и нас процедура по неплатежоспособност, които от време на време не престават с години. „ Закриването на компании продължава да бъде дълъг и безценен развой “, сподели още ръководителят на търговско-промишлената палата.

Държавата ни обаче има прогрес по издаване на позволения за градеж, както и по критериите „ интернационална търговия “ и „ отбрана на вложителите “.
България демонстрира постоянни позиции във връзка с икономическата независимост (Index Economic Freedom 2019), където съгласно отчета на фондация „ Херитидж “ минаваме с 10 места напред в света и заемаме 37 място.

Подобрението е главно поради измененията в регулацията за поучаване на заеми, означават от БТПП.

Здравеопазването е друга сфера, където губим позициите си. Въпреки че у нас се приказва за промени, на процедура липсват усъвършенствания.

Назад в класациите минаваме и във връзка с пътната инфраструктура. От БТПП обръщат внимание, че е нужно страната ни да развива всички типове пътна съгласуваност, освен пътната мрежа, а за образец дават жп превоза.

При него в България се вършат проекти за влакове, които да се движат със 160 км./ч, в случай, че в Западна Европа тя е 250 км./ч, а в някои азиатски страни над 300 км./ч.

В класацията по господство на закона сме на 54-та позиция от 126 страни. Най-доброто ни показване е по критериите „ отворено ръководство “ и „ използване на регулациите “, а най зле сме в „ ограничавания в активността на държавното управление “ и „ неявяване на корупцията “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР