Страната ни има голям потенциал за растеж и сътрудничеството с

...
Страната ни има голям потенциал за растеж и сътрудничеството с
Коментари Харесай

Премиерът: България разчита на експертизата на ЕБВР за още по-конкурентоспособна икономика

Страната ни има огромен капацитет за напредък и съдействието с Европейската банка за възобновяване и развиване /ЕБВР/, като това ще помогне на стопанската система ни да бъде още по-конкурентоспособна и нововъведенията да станат основна движеща мощ. Експертизата на банката е извънредно значима, с цел да отключи България цялостния си потенциал , възползвайки се оптимално добре от опциите на европейското финансиране по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/, на фондовете на Европейския съюз /ЕС/ дружно с националното финансиране . Това стана ясно по време на диалог сред премиера акад. Николай Денков и шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие за редица страни, в това число Финландия, Япония, Съединени американски щати, Турция, Израел, Словения и България.

Представителите на Европейска банка за възстановяване и развитие се срещнаха с целите на кабинета и по-специално с целенасочената му работа за участието ни в Шенген , еврозоната и Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/. Отбелязана е била и активността в енергийната сфера и за транспортната, железопътната и цифровата съгласуваност в района.

„ Имаме куража да се занимаваме с въпроси, които са били отлагани с години “ , уточни министър председателят.

На срещата са били изтъкнати още положителните условия за правене на бизнес в България и упованията за още по-голям инвеститорски интерес към страната ни предвид на вероятностите за цялостното ни консолидиране в Европейски Съюз.

Европейска банка за възстановяване и развитие е един от забележителните вложители в България . От началото на активността си до 31 юли банката е вложила близо 4,5 милиарда евро за 284 плана в нашата страна в региона на устойчивата инфраструктура, финансите, промишлеността, търговията и агробизнеса. През май 2022 година е бил подписан Меморандум за съгласие сред българското държавно управление и Европейска банка за възстановяване и развитие по отношение на поддръжка за осъществяване на планове, финансирани посредством европейските фондове за интервала 2021-2027 година, в това число по НПВУ. Потенциалните сфери, в които Европейска банка за възстановяване и развитие ще обезпечава техническа помощ по еврофондовете, са: възстановяване на конкурентоспособността на частния бранш, поддръжка за осъществяване на инфраструктурни планове, за промени и декарбонизация на енергийния бранш, финансови принадлежности, подготовка и осъществяване на промени в обществения бранш.

В диалога са взели участие още също вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР