Страната ни е първенец по чупене на рекорди с повишаване

...
Страната ни е първенец по чупене на рекорди с повишаване
Коментари Харесай

Пак сме първенци в ЕС по увеличение на цените

Страната ни е отличник по чупене на върхове с повишение на цените. По годишно повишаване на месото ние сме водеща страна с 8,2% растеж на цената. Средният в Евросъюза е единствено 3,3 на 100, а за страните от еврозоната - 3,1%, сочат данни на Евростат, съобщи.

Всички типове месо, които се употребяват у нас, нарастват, само че най-вече се усеща при агнешкото и свинското. От приблизително 11,98 лева за кг вратни пържоли преди една година те към този момент костват 13,16 лева, което е с 9,84% по-скъпо. За съпоставяне, междинният % повишаване на същото месо в Европейски Съюз е единствено 5,7%. При агнешката плешка растежът на цената у нас е още по-голям - 10%, сочат данните на Евростат. В Европейски Съюз обаче е единствено 4,5%.

Телешкото и говеждото също гонят върхове. Преди една година телешкото за готвене в България е коствало с 5,6% по-евтино, до момента в който в Европейски Съюз цената е била единствено с 3% по-ниска от сегашната. В доста ост страните в Европейски Съюз най-консумираното месо - пилешкото е намаляло с 1,6%. При нас замразеното пиле, което до предходната година струваше към 7,90 лева, към този момент всеобщо е 8 лв..

Всъщност има две страни в Европа, в които и в този момент повишаването на месото е по-високо, в сравнение с в България, само че те не са членки на Европейски Съюз. Едната е Турция, където месото е със 100% по-скъпо спрямо предходната година. Другата е Сърбия, където месото е поскъпнало с 9%. Но в Северна Македония годишното повишаване е единствено 0,9%.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР